14 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΥΓΕ👍👍Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κεφαλογιάννης-Ασημακοπούλου δεν ψήφισαν το κείμενο για ΛΟΑΤΚΙ οικογένειεςΟι δύο ευρωβουλευτές συντάχθηκαν με τη γραμμή του ΕΛΚ το οποίο έκρινε πως η αναφορά του κειμένου για υποχρεωτική εφαρμογή υπερβαινει τα ορια της επικουρικότητας - Οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το προωθούμενο κείμενο 

Με την «γραμμή» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάχθηκαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης απέχοντας από την εκλογική διαδικασία του ευρωκοινοβουλίου για το ψήφισμα που αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί πως οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το προωθούμενο κείμενο. 

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα αναφέρει ότι οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Μεταξύ άλλων καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τους όρους «οικογένειες ουράνιο τόξο» για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ γίνεται αναφορά και για ανάγκη κοινών αναφορών ανεξαρτήτως φύλου όπως «σύντροφος», «γονέας», «απευθειας κατιοντα» ή «απευθειας ανιοντα» κ.α.

Το ΕΛΚ έκρινε πως η αναφορά του κειμένου για υποχρεωτική εφαρμογή υπερβαίνει τα ορια της επικουρικότητας, κι ετσι αποφασίστηκε ως επίσημη θέση η «αποχή». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εσωτερική διαβούλευση των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών ο αρμόδιος τομεάρχης Στέλιος Κυμπουρόπουλος εισηγήθηκε την υπερψήφιση του κειμένου. Διαφώνησε η κυρία Ασημακοπούλου ψηφίζοντας «αποχή» καθώς και ο κ. Κεφαλογιάννης που δεν παρέστη στην ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές.