13 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΣΚΑΪ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ😝😝FDA: Δεν απαιτείται προς το παρόν 3η δόση στον γενικό πληθυσμό-Μελέτη: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν τρίτη δόση

[Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε πως στην Κυβέρνηση σκέπτονται 3η δόση στα πρότυπα του Ισραήλ και τα παπάρια μας κουνιούνται. 

Αν ευσταθεί αυτό που είπε ο ΣΚΑΪ, εγώ, αν μου πουν πάνε για 3η δόση ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΙ ο FDA (που σήμερα είπε προς το παρών δεν χρειάζεται), θα τους πω ένα μεγαλοπρεπές ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ, επειδή εμπιστεύομαι περισσότερο τον FDA από τις παιδιάτρους Θεοδωρίδου, Παπαευαγγέλου, την Παγώνη και κάτι Γώγους με ΣΥΝΟΛΙΚΑ 0 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ στον κοροναϊό... και ας πει κάποιος στους ηλίθιους ότι το Ισραήλ (που πλέον είναι σημαία των ΨΕΚ) δεν είναι πια πρότυπο στους εμβολιασμούς που σταμάτησαν στο 60%.

Αυτός που σκέφτεται τέτοιες μαλακίες "βρήκαμε πρόθυμους ας τους εμβολιάζουμε κάθε τρεις και λίγο" ας κουνήσει το κεφάλι του μπας και έρθει το μυαλό στη θέση του κι ας διαβάσει τι είπαν επιστήμονες του FDA: "Οι κυβερνήσεις ας επικεντρωθούν, καλύτερα, στην ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ποια ενισχυτικά θα ήταν πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις"... δείτε λοιπόν πως θα πείσετε κανάν ανεμβολίαστο και αφήστε τις παπαριές "δόση κάθε τρεις και λίγο επειδή έχουμε βρει πρόθυμους προκειμένου να προστατεύσουμε τους απρόθυμους"]

Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον κορωνοϊό στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της FDA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.

Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.



Κορωνοϊός: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν τρίτη δόση -Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες


Τα εμβόλια Covid-19 λειτουργούν τόσο καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμη αναμνηστική δόση, υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο σε μια ανασκόπηση που πιθανόν να πυροδοτήσει τη συζήτηση για το αν τελικά χρειάζεται.

Οι κυβερνήσεις ας επικεντρωθούν, καλύτερα, στην ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ποια ενισχυτικά θα ήταν πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις, υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, ανάμεσα στους οποίους και δύο εξέχοντες εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Οι επιστήμονες βάσισαν στην εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών επιτόπιας παρατήρησης καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

«Καμία από τις μελέτες δεν παρείχε αξιόπιστες αποδείξεις για σημαντική μείωση της προστασίας ενάντια σε σοβαρές ασθένειες», έγραψαν οι συγγραφείς. Επίσης, θα μπορούσαν να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι παρενεργειών εάν χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις πολύ σύντομα ή πολύ ευρέως, όπως είπαν.

Οι περισσότερες χώρες με άφθονα αποθέματα εμβολίων συζητούν εάν θα διατεθούν δόσεις για αναμνηστικά εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και θα βοηθήσουν ενδεχομένως να σταματήσει η εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαθέσουν ενισχυτικές δόσεις από τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και η πρόταση αυτή εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τον FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου ομόφωνοι στο θέμα των ενισχυτικών δόσεων. «Ακόμη και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της εξάπλωσης του Covid μπορεί να επιβαρύνει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Azra Ghani, πρόεδρος επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο Imperial College London, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια έπεσαν μετά τη δημοσίευση της εν λόγω ανασκόπησης. Οι αμερικανικές εισπράξεις της BioNTech μειώθηκαν έως και 7,7%, ενώ οι εισπράξεις της Pfizer μειώθηκαν έως και 2,5%. Η Moderna έχασε επίσης έως και 7,7% στη Νέα Υόρκη και η AstraZeneca υποχώρησε έως και 1,2% στο Λονδίνο.

Η ανάλυση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε το ενισχυτικό του πρόγραμμα τον Αύγουστο μετά από μια κοινή δήλωση των κορυφαίων ιατρικών συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, του επί μακρόν επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Anthony Fauci και της Επίτροπου του FDA, Janet Woodcock.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις και ότι θα αρχίσουν να προετοιμάζονται, σημειώνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υπογράψουν το σχέδιο. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την ανάγκη για επιπλέον εμβολιασμούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μορατόριουμ μέχρις ότου περισσότερα άτομα εκτός των πλούσιων χωρών λάβουν προστασία.

Μια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται σύντομα να κάνει συστάσεις για το εάν θα προχωρήσει με ευρεία χρήση τρίτης δόσης εμβολίου. Η Βρετανία προσφέρει ήδη ενισχυτικές δόσεις σε όσους έχουν πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης δεδομένα ενισχυτικών δόσεων από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna Inc.
 
Πηγή: Bloomberg

Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: Τρίτη δόση για όλους στα πρότυπα του Ισραήλ εξετάζει η κυβέρνηση


Να επιταχύνει τη διαδικασία για τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού εξετάζει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθυστερήσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει «μόνη της», με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.

Κριτήριο για την χορήγηση της τρίτης δόσης θα είναι το διάστημα που έχει παρέλθει από την δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί εάν η αναμνηστική δόση θα γίνεται 6 ή 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Play Video
Την επέκταση του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση σε όλο τον πληθυσμό, προανήγγειλε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες δείχνουν πως πληθυσμιακές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου. 

Αύριο Τρίτη (14/09), ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαμένοντες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών.

Πηγή: skai.gr