22 Σεπτεμβρίου 2021

📺Δημοσκόπηση PULSE: Διψήφια η διαφορά-Αξιολόγηση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ-Το προφίλ του αρνητή εμβολιασμού

Κυριαρχία ΝΔ - Μητσοτάκη και στα γκάλοπ μετά τη ΔΕΘ - Διψήφια διαφορά μετά την MRB δείχνει και η Pulse - Μεγάλη η διαφορά υπέρ Μητσοτάκη στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό

«Ανθεκτική», δηλαδή διψήφια, παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, βρίσκεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (36,5% ΝΔ έναντι 25% ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός βρίσκεται στις 14 μονάδες (40% ο Κ. Μητσοτάκης έναντι 26% ο Αλέξης Τσίπρας). 

Όσον αφορά την εμφάνιση των δύο ανδρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των ερωτηθέντων τους κρίνει αμφότερους αρνητικά, ωστόσο είναι ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης που δέχεται τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις (50%) στο καίριο αυτό ζήτημα, και όχι ο πρωθυπουργός. 

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας η πλειονότητα των ερωτώμενων του δείγματος παραμένει απαισιόδοξη. 

Διαφορά 11,5 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων


Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ καταγράφει 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η ΝΔ καταγράφει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24%, το Κίνημα Αλλαγής 6,5%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.

Διαφορά 14 μονάδες στην καταλληλότητα 


Οι ερωτηθέντες θεωρούν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 40% (έναντι 42% στην προηγούμενη έρευνα στις 5 - 7 Ιουλίου) ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 26% (24% στην προηγούμενη έρευνα). 

Δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας 


Όσον αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας το 42% των ερωτώμενων συνολικά δηλώνουν  σίγουρα αισιόδοξοι (22%) ή μάλλον αισιόδοξοι (20%), ενώ το 50% συνολικά αισθάνονται σίγουρα (25%) αισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι (25%). 

Σε ό,τι αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας στον ευρύτερο κεντρώο χώρο, το 52% των κεντροδεξιών αισθάνονται σίγουρα ή μάλλον αισιόδοξα για την οικονομία, ενώ το 45% των κεντροαριστερών αισθάνονται σίγουρα ή μάλλον απαισιόδοξα. 

Αξιολόγηση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 


Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συνολικά το 40% τον κρίνουν σίγουρα θετικά (21%) ή μάλλον θετικά (19%), ενώ το 48% συνολικά τον  αξιολογούν σίγουρα αρνητικά (33%) ή μάλλον αρνητικά (15%). 

Αξιολόγηση Τσίπρα στη ΔΕΘ 


Ως προς την αξιολόγηση των του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, το 30% συνολικά τον κρίνουν σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (16%), ενώ το 50% συνολικά τον αξιολογούν σίγουρα αρνητικά (31%) ή μάλλον αρνητικά (19%). 

Αξιολόγηση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ανά ψηφοφόρους κομμάτων


Το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη στην έκθεση, ενώ το 17% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το 79% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 53% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 31% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 9% των εκλογέων του ΚΚΕ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το 76% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. 

Αξιολόγηση Τσίπρα στη ΔΕΘ ανά ψηφοφόρους κομμάτων


Το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα στην έκθεση, ενώ το 70% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα, ενώ το 19% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 17% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 62% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Το 14% των εκλογέων του ΚΚΕ αξιολογούν σίγουρα ή μάλλον θετικά τον κ. Τσίπρα, ενώ το 56% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. 

































Ανάλυση των ανεμβολίαστων και ο φόβος για νέο lockdown


Για το ενδεχόμενο νέου γενικού λοκντάουν το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.



Τουλάχιστον μια δόση το 72% 


 Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, το 11% απαντά δεν έχω κάνει – δεν έχω προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.



«Ποτέ εμβολιασμός»


Στην ερώτηση σε όσους απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση πότε θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το 9% απαντά το συντομότερο δυνατό (έναντι 16% της δημοσκόπησης Ιουλίου), το 13% μετά από 2 – 3 μήνες (έναντι 16%), το 23% απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%), το 53% ποτέ (έναντι 40%) ενώ το 2% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 4%).


 



«Δεν εμβολιάζομαι λόγω της πίεσης»

 
Όσον αφορά τον κύριο λόγο που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν όσοι απάντησαν «ποτέ», το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν τον ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.

Προοπτικά το ποσοστό αυτών που απαντά ότι θα εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό από το Νοέμβριο του 2020 έχει επιπεδωθεί στο 73% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2021 μετά από ανοδική πορεία, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ από το Φεβρουάριο παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό.