18 Οκτωβρίου 2021

Βέροια: Εκπαίδευση αστυνομικών για βίαιες επιθέσεις σε δημόσιους χώρους με συμμετοχή FBI- EUROPOL

«Βίαιες Επιθέσεις σε δημόσιους χώρους - ΑΜΟΚ Πυροβολισμοί», ήταν το θέμα εκπαιδευτικής δράσης που ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία στην Βέροια, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από το FBI και την EUROPOL. Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της δραστηριότητας, είχε αναλάβει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), με την υποστήριξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας και του Εθνικού Τμήματος της CEPOL. Συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι 27 αξιωματικοί και στελέχη από αρχές επιβολής του νόμου κρατών - μελών της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία Σουηδία).

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από 12 έως 15 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια και ολοκληρώθηκε με μια άσκηση, το σενάριο της οποίας περιλάμβανε επίθεση Δεκαπενταύγουστο σε πιστούς στη Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σκοπός της εκπαίδευσης, ήταν η παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής γνώσης στους συμμετέχοντες, η οποία ολοκληρώθηκε μέσω πρακτικής εφαρμογής (άσκησης) σε υποθετικά σενάρια, ένα από τα οποία ήταν και η επίθεση στην Παναγία Σουμελά, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών από επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί διεθνώς. Εισηγητές ήταν, εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική και την Europol, αλλά και την Αστυνομία της Κύπρου, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.