04 Δεκεμβρίου 2021

Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της συμφωνίας παραχώρησης του οικοπέδου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην Exxon Mobil

Η κίνηση της Κυπριακής δημοκρατίας να παραχωρήσει το οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της Exxon Mobil και στην εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ χαρακτηρίζεται τολμηρή και είναι στρατηγική, στον ύψιστο βαθμό, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της σημαντικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οικόπεδο 5 προσέλκυσε ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες όπως η γαλλική Total η οποία έχει συμμαχήσει και με την ιταλική ENI. 

Στις διαπραγματεύσεις μάλιστα συμμετείχαν ο ίδιος ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης αλλά και οι υπουργοί Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το φλερτ με την Exxon Mobil για το οικόπεδο 5 ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, σστόσο το Σεπτέμβριο όταν ο Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Σενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκε με την ηγεσία της αμερικανικής εταιρείας και τα χαμόγελα ήταν διάπλατα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Δύο φωτογραφίες οι οποίες κυκλοφόρησαν από το ξενοδοχείο Regency, έστειλαν το μήνυμα ότι κάτι σημαντικό είχε συμβεί.

Tέλος όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο της παραχώρησης του οικοπέδου 5 είναι ότι στην πραγματικότητα η Exxon Mobil μπαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου.