Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία αποτελεί «προπομπό» και για τις ενδεχόμενες προσφυγές κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Kλείνει τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του άρθρου 25 του νόμου 4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία αποτελεί «προπομπό» και για τις ενδεχόμενες προσφυγές κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, το αποτέλεσμα της διάσκεψης που αφορά στις υποθέσεις των ΕΜΑΚ, ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ και φυσικών προσώπων είναι το εξής:
- Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση. Στην προκειμένη περίπτωση, επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών.
- Δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει ούτε τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
- Προβλέπεται από τον νόμο.
- Στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, ενώ με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες.
- Η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.