Το σχολείο στη Σόφια στο οποίο το 1994 φοιτούσαν 200 Ελληνόπουλα, σήμερα είναι παραδομένο στην ερήμωση και την εγκατάλειψη, με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία του.
Όπως αναφέρει το ThessToday.gr, το ελληνικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας άρχισε να λειτουργεί το 1994 – 1995 και έδωσε τη δυνατότητα σε 150 – 200 παιδιά ελληνικής καταγωγής να γαλουχηθούν με την ελληνική παράδοση και να διδαχθούν τα Σαββατοκύριακα με βασικά μαθήματα, όπως: Γραμματική, Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία.
Εικοσιπέντε χρόνια μετά δεν μετρά ούτε 10 παιδιά!
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας και μία εκ των δασκάλων του σχολείου, Μόρφω Χατζήπαπα, υπογραμμίζει στο ThessToday.gr «παντελή έλλειψη οικονομικής βοήθειας από το υπουργείο απόδημου ελληνισμού εδώ και τέσσερα χρόνια».
Οι καθηγητές του ελληνικού σχολείου είναι παιδιά πολιτικών προσφύγων που ήρθαν στη Βουλγαρία μετά τον εμφύλιο.
Τι λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας
Πηγές του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των Ελλήνων στα Βαλκάνια αναφορικά με την έλλειψη εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς εκπαιδευτικών όταν προκηρύσσονται θέσεις.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δύο εκπαιδευτικοί ζήτησαν και μετακινήθηκαν από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία. Ο ένας από αυτούς συμπλήρωνε ωράριο και στο Λεκτοράτο του Πανεπιστημίου Σόφιας.