27 Ιανουαρίου 2022

Επιμένει ο Τζόνσον ότι δεν ενεπλάκη στην απομάκρυνση ζώων έναντι ανθρώπων από την Καμπούλ


Ως «εντελώς βλακείες» απέρριψε για ακόμα μία φορά ο Μπόρις Τζόνσον την κατηγορία ότι μεσολάβησε προσωπικά για να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση σκύλων και γατών φιλοζωικής οργάνωσης κατά την εσπευσμένη και χαοτική επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους Αφγανούς συνεργάτες των Βρετανών να μείνουν πίσω.

Η νέα διάψευση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήρθε μία μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση εσωτερικού email από αξιωματούχο του Foreign Office από τον περασμένο Αύγουστο που ανέφερε πως ο κ. Τζόνσον είχε εξουσιοδοτήσει την επιχείρηση απομάκρυνσης των ζώων.

Το Sky News, εν τω μεταξύ, αποκάλυψε email από πιλότο της αεροπορικής Virgin προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας με το οποίο τον ενημέρωνε πως η τοπική βουλευτής του Τρούντι Χάρισον, τότε προσωπική κοινοβουλευτική βοηθός του Μπόρις Τζόνσον ρωτούσε κατά πόσο η Virgin θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πτήση απομάκρυνσης των ζώων.

Η κα Χάρισον είχε τονίσει πως η επιχείρηση θα λάμβανε προτεραιότητα από την κυβέρνηση και ότι οι σχετικές άδειες ήταν εξασφαλισμένες, καθώς και ότι ο Υπουργός Μεταφορών θα παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν.

Αργότερα η κα Χάρισον έστειλε η ίδια ένα παρόμοιο email στον επικεφαλής της Virgin.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτές τις παρεμβάσεις της, η κα Χάρισον επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει προ μηνών, ότι δηλαδή ενεργούσε όχι ως βοηθός του Πρωθυπουργού αλλά υπό την ιδιότητα της βουλευτού και κατόπιν εκκλήσεων από πολίτες της περιφέρειάς της να βοηθήσει τον κ. Φάρθινγκ και τα ζώα του.

Στη δήλωσή του ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας που εμπλέκονταν στην επιχείρηση εκκένωση της Καμπούλ «πάντα έδωσαν προτεραιότητα στους ανθρώπους».

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν πως οκ εξηγήσεις του Πρωθυπουργού «δεν είναι αξιόπιστες».

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός
skai.gr