05 Ιανουαρίου 2022

📺Πώς λειτουργεί ένα μονοθέσιο της Formula 1 (Video)

Την ανατομία ενός μονοθεσίου μάς προσφέρει ένα ολιγόλεπτο video, υπενθυμίζοντας σε όλους γιατί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 θεωρείται η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Απαντήσεις σε εκατοντάδες ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία ενός μονοθεσίου της Formula 1 επιχειρεί να δώσει ένα ολιγόλεπτο video, περιγράφοντας και αναλύοντας τις επιμέρους λειτουργίες και τι προδιαγραφές του.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Formula 1 ξεκινά από τις βασικές αρχές της αεροδυναμικής και τον τρόπο με τον οποίο τα πτερύγια του μονοθεσίου επιχειρεί να «δαμάσει» τον άνεμο, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη κάθετη δύναμη αλλά και περιορίζοντας τις αεροδυναμικές αντιστάσεις που γεννούν οι ακανόνιστοι στροβιλισμοί του αέρα.



Σειρά έχει το ανθρακονημάτινο πλαίσιο -γνωστή και ως μπανιέρα- πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα μηχανικά μέρη του μονοθεσίου. Η ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια, εδράζεται, στην περίπτωση των μπροστινών τροχών απευθείας στο πλαίσιο, ενώ στους πίσω, όπου οι θερμοκρασίες οι οποίες αναπτύσσονται εξαιτίας της θέσης του κινητήρα είναι υψηλές, για την έδραση της ανάρτησης χρησιμοποιούνται σφαιρικά ρουλεμάν. Όπως και να έχει, τη διάταξη της ανάρτησης συμπληρώνουν οι ράβδοι ώθησης και έλξης, ανάλογα με την περίπτωση.



Απλούστερο στην κατασκευή και τη φιλοσοφία του είναι το σύστημα διεύθυνσης, όπως άλλωστε και το υποχρεωτικό από τους κανονισμούς σύστημα το οποίο αναλαμβάνει τη συγκράτηση των τροχών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Τα μονοθέσια της Formula 1 διαθέτουν δύο διαφορετικά κυκλώματα για τα φρένα του μπροστινού και του πίσω άξονα. Η κατανομή πέδησης ρυθμίζεται με ηλεκτρομηχανικό τρόπο, ωστόσο, το μεγαλύτερο στοίχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η διαχείριση της θερμότητας που αναπτύσσουν τα δισκόφρενα των τροχών.



Τα τελευταία καλύπτονται με ένα ανθρακονημάτινο κέλυφος, μέσα στο οποίο εισέρχεται η μέγιστη δυνατή ποσότητα αέρα φροντίζοντας για τη καλύτερη δυνατή ψύξη. Οι δαγκάνες βρίσκονται τοποθετημένες στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κέντρο βάρους ενώ διασφαλίζεται και ότι δεν θα συγκεντρωθούν θύλακες αέρα στο κύκλωμα των φρένων.

Στη διαδικασία πέδησης του αυτοκινήτου συμμετέχει και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, το οποίο είναι απευθείας συνδεδεμένο με το στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα, λειτουργώντας επί της ουσίας ως γεννήτρια.



Σε ό,τι αφορά στον θερμικό μοτέρ, τα μονοθέσια της Formula 1 εφοδιάζονται με V6 κινητήρες, η απόδοση των οποίων ενισχύεται από ένα μηχανικό υπερσυμπιεστή και έναν στροβιλοσυμπιεστή. Η πλεονάζουσα θερμική ενέργεια η οποία παράγεται από τους δύο υπερσυμπιεστές μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσω της μονάδας MGU-H (Motor Generator Unit Heat).

Και οι δύο μονάδες ανάκτησης ενέργειας αναλαμβάνουν τη φόρτιση της μπαταρία, η ενέργεια της οποίας μετατρέπεται εκ νέου σε κινητική, υποβοηθώντας τη λειτουργία του θερμικό κινητήρα και αυξάνονται τη συνδυαστική απόδοση του υβριδικού συνόλου.

Το σύστημα ψύξης του μονοθεσίου βασίζεται στην παρουσία των ψυγείων στα πλευρικά τμήματα. Δεν είναι μόνο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών και τα υδραυλικά υγρά, όπως άλλωστε και τα επιμέρους μέρη του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης.



Στην καλύτερα προστατευμένη θέση του ανθρακονημάτινου πλαισίου -ακριβώς πίσω από την πλάτη του πιλότου- βρίσκεται η δεξαμενή καυσίμου. Η χωρητικότητά της κυμαίνεται μεταξύ 115 και 150 λίτρων, ποσότητα αρκετή ώστε το μονοθέσιο να ολοκληρώσει ένα Grand Prix.

Η ανθεκτικότητα της ανθρακονημάτινης μπανιέρας σε συνδυασμό με το Hallo και η προστατευτική μπάρα ακριβώς πάνω από το πιλοτήριο, δημιουργούν μια σχεδόν αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τον οδηγό.

Το σύστημα πρόσδεσης του πιλότου στο κάθισμα αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, αποτρέποντας τον τραυματισμό του πιλότου σε περίπτωση σφοδρής σύγκρουσης.



Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη Formula 1 το οποίο μάλιστα μαρτυρά και την εξέλιξη των μονοθεσίων αποτελεί το τιμόνι. Πέρα από το πλήθος των διακοπτών από τους οποίους ο πιλότος αποκτά απευθείας πρόσβαση στις επιμέρους ρυθμίσεις του μονοθεσίου, το τιμόνι φιλοξενεί και μια ψηφιακή οθόνη η οποία προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες για τον οδηγό.

Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων μονοθεσίων της Formula 1 είναι τέτοια που οποιαδήποτε προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας του θα ήταν ενδεχομένως μάταιη. Είναι σχεδόν βέβαιο ωστόσο ότι μετά και την παρακολούθηση του αποκαλυπτικού, στην κυριολεξία, video που ακολουθεί θα δείτε με διαφορετικό μάτι την προσπάθεια που καταβάλλουν πιλότοι και μηχανική στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αρένα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ
https://www.carandmotor.gr/themata/pos-leitoyrgei-ena-monothesio-tis-formula-1-video