«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δυο αντίπαλα κοινωνικοπολιτικά σχέδια: της Δεξιάς και της Αριστεράς», επισημαίνει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ
«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δυο αντίπαλα κοινωνικοπολιτικά σχέδια: της Δεξιάς και της Αριστεράς. Μέσα στην κοινωνική πόλωση της κρίσης, παγκοσμίως, δεν υπάρχουν κεντρώες λύσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης.
Με φόντο τον «ζωηρό» Προσυνεδριακό διάλογο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας (Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) από τη βάση, «η κρίση του κομματικού φαινομένου σε συνθήκες μεταδημοκρατίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ουσιαστική συμμετοχή των μελών και όχι με ανάθεση στις ηγεσίες. Με κόμματα ιδεολογικών αρχών και προγραμματικών λύσεων» αναφέρει ακόμη ο κ. Φίλης, προσθέτοντας πως «χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προβάλει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, για να αποκτήσουν κατεύθυνση και προσανατολισμό η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι συλλογικές αντιστάσεις που εκδηλώνονται».
Χρειάζονται συμμαχίες
Κληθείς να σχολιάσει τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Φίλης εκτιμά πως «χρειάζονται πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Να διευκρινίσουμε όλοι τη φυσιογνωμία και τις επιδιώξεις μας», συμπληρώνοντας ακόμη πως «απομένει στο ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει αν θέλει να καταστεί μέρος του αντι-νεοφιλελεύθερου και αντιδεξιού πόλου».
«θαρρετή αυτοκριτική για τα λάθη μας»
Ερωτηθείς σχετικά με την κατά καιρούς εσωστρέφεια που ταράζει την εσωκομματική γαλήνη της Κουμουνδούρου, ο πρώην Υπουργός εξηγεί πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την εσωτερική του ζωή και διαμόρφωση λειτουργεί ως ένα μεγάλο προοδευτικό-αριστερό εργαστήριο ιδεών και προτάσεων για το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος». «Οι πολίτες απαιτούν από τη δική μας Αριστερά συμπόρευση με κάθε τι ζωντανό και ελπιδοφόρο στα κινήματα των πολιτών και της νεολαίας, επιμονή στις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ειλικρίνεια για τους στόχους και θαρρετή αυτοκριτική για τα λάθη μας, τόσο κατά την περίοδο της δική μας διακυβέρνησης όσο και τα δυόμιση χρόνια της αντιπολίτευσης» περιγράφει ακόμη ο κ. Φίλης, τραβώντας, ωστόσο, μια διαχωριστική γραμμή με πρακτικές ορισμένων συντρόφων του, «δείχνοντας» προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη.
«Τα απωθητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται με τη μορφή κάποιων έξαλλων σχολίων στα social media, δεν απηχούν το ήθος της δικής μας Αριστεράς και βρίσκουν σταθερά απέναντί τους, συνολικά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, επιμένοντας την ίδια ώρα στην κριτική του αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εκλογή της κομματικής ηγεσίας από την οργανωμένη βάση.
Αχρείαστη εσωστρέφεια
«Η αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, προκάλεσε αχρείαστη εσωστρέφεια» υποστήριξε ο κ. Φίλης και συνέχισε, λέγοντας πως «στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων οι ηγεσίες εκλέγονται από σώματα στα οποία λογοδοτούν και μπορεί να ανακληθούν. Αυτό δεν έχει τίποτα «αριστοκρατικό», είναι βαθιά δημοκρατικό».
Ψηφοφόρος μιας χρήσεως
Ο ίδιος παρατήρησε πως «στην Ελλάδα, τα συστημικά κόμματα έχουν επιλέξει ένα αρχηγικό μοντέλο, που μετατρέπει το μέλος σε ψηφοφόρο μιας χρήσεως», ενώ διερωτήθηκε «γιατί να ακολουθήσει αυτή την πορεία συστημικής μετάλλαξης, ένα αριστερό κόμμα που έχει παράδοση εσωκομματικής δημοκρατίας;».
Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ