20 Μαρτίου 2022

Bild: Οι δυτικές επιχειρήσεις φεύγουν, ο Ερντογάν έρχεται στη ρωσική αγορά


Δημοσίευμα της γερμανικής Bild αναφέρεται στο ρόλο που διαδραματίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναλάβει το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» επιχειρώντας να αποκομίσει οφέλη για την κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας του.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η λίρα καταποντίζεται εδώ και χρόνια κι ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αδυνατούν να βγάλουν τα προς το ζην κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, σημειώνει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα, που ο Ερντογάν αποφάσισε να μη μετάσχει η χώρα του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που της επιτρέπει να συνεχίζει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα, όπως και πριν τον πόλεμο και να στρώνει το έδαφος για να εκμεταλλευτεί δεόντως την αποχώρηση δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μάλιστα κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να είναι η Τουρκία μια από τις εγγυήτριες χώρες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, κάτι που η δεύτερη αποδέχεται σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠ ΕΞ Μεβλιούτ Τσαβούσογλου.

Πώς επωφελούνται Τουρκία και Ερντογάν από το μεσολαβητικό ρόλο
 
Ήδη, όπως αναφέρει η Bild, η Τουρκία και ο Ερντογάν επωφελούνται ήδη από τον μεσολαβητικό αυτό ρόλο με διάφορους τρόπους. Την ώρα που πολλές δυτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία, η Turkish Airlines συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγια.

Ρωσικά εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν με τουρικές τις δυτικές φίρμες ειδών ρουχισμού, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα και κάποιες ετοιμάζονται να εισέλθουν στη ρωσική αγορά, όπως η αλυσίδα ταχυφαγείων Chitir Chicken, που επιδιώκει να ανοίξει υποκαταστήματα , από πεντακόσια έως εξακόσια σε περίπτωση που ανάψουν το πράσινο φως οι ρωσικές Αρχές. Μάλιστα ρωσικά εμπορικά κέντρα εμφανίζονται διατεθειμένα να παραχωρήσουν στην τουρκική επιχείρηση τα παραρτήματα των McDonald’s που έχουν κλείσει στο μεταξύ.

Η εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από τη Ρωσία

Παρόλα αυτά, ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν στην Ουκρανία έχει καταφέρει δεινό πλήγμα και στην οικονομία της Τουρκίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι προμήθειες τροφίμων.

Η Τουρκία καλύπτει με εισαγωγές από τη Ρωσία περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και περίπου το 25% σε πετρέλαιο, με το κόστος να εκτινάσσεται στα ύψη, αφού φέτος η Άγκυρα αναμένει να καταβάλει κάπου 40 δις δολάρια μόνον για το ρωσικό φυσικό αέριο, ποσό περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η Ρωσία είναι εξάλλου ο σημαντικότερος προμηθευτής σιτηρών για την Τουρκία, αφού το 2021 το 70% των εισαγωγών της προήλθαν από εκεί. Κι ο περιορισμός, τώρα, των εξαγωγών σιτηρών από τη Μόσχα μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για πολλούς Τούρκους που θα δουν τις τιμές του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων και των ζυμαρικών να εκτοξεύονται στα ύψη.