Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ αμέσως μετά την έξοδό του από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να καλωσορίσει τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να τον καλωσορίσει και να τον ευχαριστήσει θερμά για τις υπηρεσίες του, για τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον εαυτό του στην προσπάθεια να προστατεύσει την ελληνική ομογένεια. «Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν». Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε και ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον ΓΓ. του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «είχαμε μία μακρά συνομιλία. Καταρχήν, συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τεράστιες δυσκολίες, τους απίστευτους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην περιοχή αυτή. Τον παρακάλεσα δε, για τις καλές του υπηρεσίες, για τη διασφάλιση κατά το δυνατόν της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων αυτών».
Από κει και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, συνέχισε ο κ. Δένδιας, συζητήσαμε για το Κυπριακό, για τις σχέσεις με την Τουρκία, για τη Λιβύη, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες, δηλαδή την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την υποψηφιότητά μας για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, αλλά και την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30.
«Η Ελλάδα πιστεύει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και θέλει να μετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην εφαρμογή αυτών των αρχών, που ο Καταστατικός Χάρτης περιλαμβάνει, δηλαδή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ήταν το μήνυμα του Νίκου Δένδια.
Ερωτηθείς εξάλλου για την ομογένεια στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «οι πηγές μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Προέρχονται καταρχάς από την Caritas, την οργάνωση της καθολικής εκκλησίας και από διάφορους ιδιώτες». «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως ξέρετε υπήρξε και χτύπημα στο θέατρο της Μαριούπολης και υπήρχαν 1.200 άνθρωποι στο υπόγειο του θεάτρου. Δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπήρξαν, μας περιγράφεται όμως μια ιδιαίτερα δραματική κατάσταση» σημείωσε.
«Γίνονται πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να τερματιστεί η ρώσικη εισβολή και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ανθρωπινή ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατεύονται» τόνισε.