17 Μαΐου 2022

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η αντίσταση στη Μαριούπολη θα περάσει στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα


Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ παραδόθηκαν και η μεγαλύτερη πολιορκία του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή της Μαριούπολης, φαίνεται ότι λαμβάνει τέλος.

Χθες ξεκίνησε η εκκένωση του Αζοφστάλ, καθώς μεταφέρθηκαν αρχικά οι τραυματίες που βρίσκονταν εντός του εργοστάσιου χάλυβα και συνεχίζεται και σήμερα με την παράδοση μαχητών, όπως επιβεβαιώνουν ουκρανικές πηγές. Το Αζοφστάλ ήταν ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη η οποία επί 83 ημέρες βομβαρδίζεται σφοδρά από τους Ρώσους. Οι κάτοικοι του μεγάλου λιμανιού της αζοφικής υπέστησαν μια σκληρή πολιορκία, ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, με τους Ρώσους να τους κόβουν το ρεύμα, το νερό και τους διαδρόμους ανεφοδιασμού. Βομβαρδίστηκε σφοδρά, με τους Ουκρανούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μικάιλο Ποντόλιακ, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου και εκ των διαπραγματευτών του Κιέβου στις συνομιλίες με τη Μόσχα, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς άντεξαν τόσες ημέρες, δήλωσε νωρίτερα ο Κι όπως σημείωσε στο Twitter.

«Οι 83 μέρες της άμυνας της Μαριούπολης θα περάσουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα. Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ κατέστρεψαν τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία, δέχθηκαν πλήγματα και απέδειξαν την πραγματική "μαχητική ικανότητα" της Ρωσίας. Αυτά άλλαξαν παντελώς την πορεία του πολέμου», έγραψε χαρακτηριστικά.