23 Μαΐου 2022

Η κηραλοιφή και οι «ληστές» του Χρηματιστηρίου


Σάκης  Μουμτζής

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε το μεγάλο ρήγμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ της Κεντροαριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν είναι μόνον οι απαξιωτικές εκφράσεις που ακούστηκαν για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνον η προτροπή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Α. Τσίπρα να συμπράξει μετεκλογικά με τον Βελόπουλο, καθώς μια κηραλοιφή τον χωρίζει από τον Καμμένο. Ήταν κυρίως η παρουσία στο Συνέδριο των κυρίων Κ. Σημίτη, Β. Βενιζέλου και Γ.Α. Παπανδρέου, οι οποίοι αποτελούν το κόκκινο πανί για τα στελέχη και τον σκληρό πυρήνα των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι ο κ. Π. Πολάκης ανέλαβε να εκφράσει όλον αυτόν τον κόσμο. Με ανάρτηση του στο twitter σχολίασε, παραθέτοντας τη φωτογραφία των τριών προαναφερθέντων, την παρουσία τους στο Συνέδριο ως εξής:

«Οι ληστείες του Χρηματιστηρίου, του ΔΝΤ και του PSI σε μια φωτογραφία. Ανανέωση και «σοσιαλδημοκρατία». ‘Όχι παίξε γέλασε». Και από κάτω περίπου 2.500 like.

Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερασπίστηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το PSI απέναντι στους μικρομολογιούχους, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ενώ συνέταξε τέσσερις προϋπολογισμούς πάνω στα αποτελέσματα του PSI του 2012.

Δύο εκδοχές υπάρχουν γι' αυτήν την επιθετική στάση τόσο του κ. Πολάκη όσο και του κ. Καρτερού στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Εκδοχή πρώτη. Το έχουν πάρει απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν πρώτο κόμμα, ώστε να χρειαστούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσουν. Άρα η μόνη επιλογή που έχουν είναι η κατά μέτωπον επίθεση, ώστε να μην υπάρξουν και άλλες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ. Απαξιώνοντας τον χώρο της Κεντροαριστεράς περιχαρακώνουν τον δικό τους χώρο. Επιπροσθέτως, κυρίως οι κύριοι Σημίτης και Βενιζέλος εμπνέουν αρνητικά αισθήματα στους φίλους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκδοχή δεύτερη. Μια ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με πύρινη αρθρογραφία και με δηκτικά σχόλια να υπονομεύει την κεντρική πολιτική πρόταση. Ως γνωστόν η πάγια θέση του Α. Τσίπρα είναι για την προοδευτική κυβέρνηση. Και προοδευτική κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει.

Από το άλλο στρατόπεδο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, γίνονται ανάλογες σκέψεις. Εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, ενώ συγχρόνως τονίζοντας τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, προσπαθούν να απευθυνθούν στα παλιούς φίλους του ΠΑΣΟΚ που εδώ και έξι εκλογικές αναμετρήσεις ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Οι «κηραλοιφές» του Βελόπουλου, που πόνεσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την τακτική εξυπηρετούν.

Στον βαθμό που αυτή η επιθετική στάση του Ν. Ανδρουλάκη συνεχιστεί, τότε ο Α. Τσίπρας θα στερηθεί του κεντρικού αφηγήματος στις προσεχείς εκλογές. Χωρίς την προσδοκία της επιστροφής, έστω συνεταιρικά, στην κυβέρνηση πώς θα αντιπαλέψει το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδυναμία;

liberal.gr