24 Μαΐου 2022

Γιατί εκνευρίστηκε ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της αήθους επίθεσης στον Έλληνα πρωθυπουργό


Το «μπλόκο» από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στον εξοπλισμό της Τουρκίας με F-16

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ενάντιον του Έλληνα πρωθυπουργού, στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στη γείτονα. 

Ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε ακραίες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να ξανασυναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο υπουργικό συμβουλίο δήλωσε: «Από σήμερα για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο δυναμιτίζοντας περισσότερο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία» σημείωσε οργισμένος. 

Η Αθήνα από την πλευρά της επέλεξε να μην σηκώσει το γάντι στις προκλήσεις του Ερντογάν τονίζοντας ότι δεν θα μπει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της Τουρκίας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στην ακραία ρητορική του Τούρκου Προέδρου.

To παρασκήνιο της ακραίας επίθεσης

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών και του Κώστα Παπαχλιμίντζου, τρεις ημέρες πριν αναχωρήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός για την Ουάσινγκτον, ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal» τάραξε τα νερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αιτήθηκε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, που είχε ζητήσει η Αγκυρα.

Τυχόν ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα εξοπλιστεί με νέους πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει. Την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν από την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Της έθεσε υπόψη τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την συνολικότερη συμπεριφορά της έναντι της Δύσης και ζήτησε να τα σκεφτεί όλα αυτά σοβαρά το Κογκρέσο, όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τον νέο εξοπλισμό. «Εγώ είμαι μαζί σας», φέρεται να του απάντησε η πολύπειρη Αμερικανίδα πολιτικός και τρίτη τη τάξει στο πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νάνσι Πελόζι προέβη στην εκτίμηση ότι το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση και την αγορά επιπλέον F-16 δεν πρόκειται να πάρει θετική ψήφο από το Κογκρέσο με την παρούσα σύνθεσή του. Έτσι, έστειλε ουσιαστικά το «σήμα» της καταψήφισης του συγκεκριμένου αιτήματος του Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
 

«Παγώνει» το αίτημα για προμήθεια νέων F-16

Εφόσον αυτό γίνει πράξη, τότε ουσιαστικά παγώνει και το άλλο, πιο μαξιμαλιστικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, για την προμήθεια 40 νέων F-16, που επίσης απαιτεί την άδεια του Κογκρέσου. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας και δημόσια το μήνυμά του προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.