28 Ιουνίου 2022

Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: Δεν έβγαζες κιχ όταν εξοπλίζονταν τα νησιά και τώρα κάνεις το νταή στην Ελλάδα


Για νταηλίκια προς την Ελλάδα κατηγόρησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον Τούρκο πρόεδρο, καταλογίζοντάς του καθυστέρηση αντίδρασης στη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Κάνει νταηλίκια, κάνει νταηλίκια στην Ελλάδα ο κύριος! Σε μία ομιλία μου εδώ το 2017 είχα πει: ‘η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου’. Του λέω, βρίσκεις απαντήσεις σε ό,τι λέω, για πες κάτι και για τα υπό κατοχή νησιά... Ούτε πρόταση δεν άρθρωνε. Τώρα, πού και πού βγαίνει και λέει στην Ελλάδα ‘μη με εκνευρίζετε, θα’ ρθω’, θα πάω’. ‘Θα κάνω επιχείρηση στη Συρία, ‘Όχι, θα κάνω το ένα, θα κάνω άλλο’. Αν είναι να το κάνεις, κάνε το αδερφέ, τι φωνάζεις; Ξέρω ότι δεν μπορείς, και το ξέρεις κι εσύ. Όσο τα νησιά εξοπλίζονταν, το έλεγαν οι καθηγητές, το έλεγαν οι απόστρατοι στρατιωτικοί, το έλεγαν οι πολιτικοί. Έλεγαν ‘φέρνουν όπλα στα νησιά, αυτό είναι ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης. Κιχ δεν έβγαλε. Και τώρα κάνει τον νταή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν ότι θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο δείπνο που θα παρατεθεί στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Ξέρεις τι είναι πιο οδυνηρό; Δεν αναγνωρίζουμε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου. Υπάρχει ΝΑΤΟϊκή σύνοδος στην Ισπανία, ο κύριος δεν έφερε αντίρρηση, τώρα θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί της. Δεν λέει ότι δεν την αναγνωρίζουμε. Αν έρθει, δεν μπορεί να πει ότι εδώ πρέπει να είναι και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το κράτος προστατεύει ή τα συμφέροντα του έθνους προστατεύει;
 
Και σε εμάς κάποτε μας είπαν ‘έλα, έλα’. Λόγω Κύπρου ο Ετζεβίτ είπε, "εντάξει, έρχομαι". Ο Ετζεβίτ και ο Ερμπακάν πήγαν και πήραν και τους Τ/Κ μαζί και το ζήτημα τελείωσε.

Φώναξαν μήπως, είπαν κάτι; Είπαν «ερχόμαστε»; Έκαναν το σωστό. Παράδοσή μας είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Όταν φωνάζεις και μιλάς, δεν κάνεις τίποτα».

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ