29 Ιουνίου 2022

ΦΙΛΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΦΑΠΕΣ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ σε Εντογάν-Μπάιντεν: Να διατηρηθεί η σταθερότητα σε Αιγαίο-Σαρλ Μισέλ: Μόνο ειρηνικά επιλύονται οι διαφορές


Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την προσπάθεια στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών

Στην ένταξη τη; Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και στην απαιτούμενη σταθερότητα στο Αιγαίο και στη Συρία εστίασαν τη συζήτησή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Ευχαριστώ Μπάιντεν στον Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν ξεκινήσουν οι μεταξύ τους συνομιλίες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Μόνο ειρηνικά επιλύονται οι διαφορές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Την βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας».


Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι συζήτησαν «την στήριξη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και τον Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες για απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία».

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και η εισβολή της σε ένα κυρίαρχο έθνος είναι απαράδεκτες».