30 Ιουνίου 2022

Η επόμενη Βουλή θα είναι Αναθεωρητική - Ατού για τη ΝΔ


Σάκης  Μουμτζής

Οι εκλογές μπορεί να αργούν –κατά τη γνώμη μου-- όμως τα κόμματα αρχίσουν και συντάσσουν τον προεκλογικό τους λόγο. Δεν καταγράφουν μόνον τις ατυχείς δηλώσεις των αντιπάλων τους, τις οποίες θα προβάλλουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ετοιμάζουν και τις δικές τους προτάσεις. Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως σε αυτές που θέτουν διλήμματα, στα οποία όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν. Δεν γίνεται να τα προσπεράσουν.

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μια αναμφισβήτητη υπεροχή. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως οι πολίτες που αποτιμούν θετικά το κυβερνητικό έργο της είναι πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2019, κάτι πρωτοφανές για ένα κόμμα που κυβερνά επί τρία χρόνια, εν μέσω τόσων αντιξοοτήτων. Να υπενθυμίσω πως το 45% των πολιτών αποτιμά θετικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 έλαβε 39,8%.

Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 24,3% εκτιμά θετικά το αντιπολιτευτικό του έργο, έναντι 74,5% που το κρίνει αρνητικά.

Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εισέρχεται στην τελική ευθεία από θέση ισχύος. Αυτό σημαίνει πως θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την προεκλογική της ατζέντα.

Ένα θέμα στο οποίο ουδείς μέχρι τώρα αναφέρθηκε είναι πως η επόμενη Βουλή είναι Αναθεωρητική, καθώς η προηγούμενη αναθεώρηση περατώθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Άρα εντός της θητείας της επόμενης κυβέρνησης θα μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να λάβουν θέση σε αυτό το ενδεχόμενο με τις δικές τους προτάσεις. Υποθέτω πως η Νέα Δημοκρατία θα κάνει χρήση αυτού του όπλου, προβάλλοντας τις της θέσεις της, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Ένα θέμα ταμπού για την Αριστερά και για το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Να υπενθυμίσω ότι στην αναθεώρηση του 2006-2008 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συμφωνήσει αρχικά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά τελικά υποχώρησε καθώς πιέστηκε από τα παραδοσιακά στελέχη του. Υπάρχουν μαρτυρίες με ονοματεπώνυμα.

Συνεπώς ο Ν. Ανδρουλάκης θα πρέπει να πάρει θέση. Θα συμφωνήσει ή θα ακολουθήσει την πορεία του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ; Δεν υπάρχει μέση οδός. Αρκεί βεβαίως η Νέα Δημοκρατία να αναδείξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και να θέσει όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους. Δεν θα πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία να λυθούν συνταγματικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες. Και βέβαια αυτή να σηκώσει το θεσμικό και πολιτικό βάρος αυτής της προσπάθειας.

Είναι ολοφάνερο ότι η Νέα Δημοκρατία πέραν της σημαντικής δημοσκοπικής διαφοράς ασφαλείας, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα, διαθέτει στο οπλοστάσιο της πολύ περισσότερα όπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για έναν απλό λόγο. Έχει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να ξανακυβερνήσει, οπότε οι προεκλογικές της προτάσεις, στην ουσία θα είναι και κυβερνητικές θέσεις.

liberal.gr