23 Ιουνίου 2022

EΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ😝😝Eμπειρογνώμονα του ΟΗΕ: Η κυβέρνηση καλλιέργησε κλίμα φόβου στους μετανάστες – Τι απαντά το υπουργείο


Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε μια μεταναστευτική πολιτική που θα θέτει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.
 
«Οι γεωπολιτικές συνθήκες και η έλλειψη υποστήριξης από την ΕΕ έχουν οδηγήσει στο να τεθούν στην Ελλάδα ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί σε πολλά άλλα κράτη σχετικά με τη μετανάστευση», δήλωσε η Mary Lawlor, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση 10ήμερης επίσκεψης στη χώρα.

«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα καθορίζεται από τη διαμόρφωση της μετανάστευσης ως θέμα ασφάλειας και πρόληψης», δήλωσε η Lawlor. «Αυτό που έχει καλλιεργήσει για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δρουν αλληλέγγυα μαζί τους, είναι μια ατμόσφαιρα φόβου - ιδιαίτερα ο φόβος της ποινικοποίησης».

Ο Lawlor διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να προωθήσει την εφαρμογή της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου για να αξιολογήσει την κατάσταση όσων εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η Ειδική Εισηγήτρια πραγματοποίησε συναντήσεις με υπουργεία της κυβέρνησης στην Αθήνα, ενώ ταξίδεψε επίσης στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με τις τοπικές αρχές. Συζήτησε με διοικητές της αστυνομίας, εισαγγελείς, την Ελληνική Ακτοφυλακή και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Επισκέφθηκε επίσης εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σε κάθε τοποθεσία, η Lawlor πραγματοποίησε συναντήσεις με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι υπερασπιστές στη χώρα που εργάζονται για να διασφαλίσουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, βρίσκονται σήμερα υπό σοβαρή πίεση. Αυτό περιλαμβάνει και τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους όταν αναλαμβάνουν έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

«Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι διώξεις, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης επανερμηνεύονται ως εγκληματική δραστηριότητα, ειδικά το έγκλημα της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων», δήλωσε ο Lawlor. «Ο αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων υποθέσεων πολλαπλασιάζεται από εκστρατείες δυσφήμισης που διαιωνίζουν αυτή την ψευδή εικόνα».

Η Lawlor δήλωσε ότι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργείται από αυτή την πολιτική ενισχύεται από στοιχεία του νομικού πλαισίου, ιδίως το διακριτικό Μητρώο ΜΚΟ για τις οργανώσεις που εργάζονται για τη μετανάστευση, καθώς και από δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών εκπροσώπων που επιτίθενται και υπονομεύουν το έργο των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Όσοι εργάζονται για την καταγραφή και την πρόληψη της σοβαρής πρακτικής των επαναπροωθήσεων κινδυνεύουν ιδιαίτερα, δήλωσε η εμπειρογνώμονας. Οι επαναπροωθήσεις αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιστρέψουν πίσω από τα σύνορα χωρίς να εξετάζονται οι ατομικές τους συνθήκες ή η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

«Σε συνέχεια της πραγματοποίησης δεκαήμερης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κας Mary Lawlor στην Ελλάδα, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την αναγνώριση από την αξιωματούχο του ΟΗΕ των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ως χώρας της Ε.Ε. πρώτης γραμμής, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και της απουσίας ουσιαστικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωναν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και συνέχιζαν:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάστηκε στενά με την κα Lawlor κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της στο πλαίσιο της σύνταξης της τελικής της έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν: «Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου και της ένταξης και στην υλοποίηση προγραμμάτων. Απορρίπτουμε κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους.

Μέλημά μας είναι η θέση σε ισχύ σαφούς πλαισίου δράσης των οργανώσεων και των μεμονωμένων υπερασπιστών με γνώμονα την τήρηση της δημόσιας τάξης, την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και εκμετάλλευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ίδιους τους ωφελούμενους, αλλά και στους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η θέσπιση του Μητρώου ΜΚΟ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου έχει ακριβώς ως σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και βάζει τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση».