30 Ιουνίου 2022

Κυβερνητικές πηγές για τα F-35: «Το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία»


Σχετικά με είδηση που μεταδόθηκε απόψε ότι υπεγράφη το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου 'Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».
 
Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι του υπουργείου άμυνας

Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση. Μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας αναμένεται να μεταβούν στις ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι το εν λόγω αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με επίσημη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35. Οι δηλώσεις εκείνες έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.
 
Στη συνάντηση είχε δώσει το παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας σε δηλώσεις που είχε κάνει τότε, τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.