30 Ιουνίου 2022

📺Το αίτημα της Ελλάδας για F-35 «στο μάτι» των τουρκικών ΜΜΕ - Βλέπουν «μεγάλη νίκη» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ


To θέμα της επιστολής της Ελλάδας στις ΗΠΑ για μαχητικά F-35 βρίσκεται παντού σήμερα στον τουρκικό Τύπο (όχι πρωτοσέλιδα), με δημοσιεύματα να σχολιάζουν ότι αποτελεί απάντηση στην κίνηση Ερντογάν να εξασφαλίσει F-16 από τον Τζο Μπάιντεν.

Με τίτλο: Η Ελλάδα υπέγραψε το επίσημο αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και το διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ

«Στις ειδήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα υπέγραψε επιστολή αιτήματος για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35, εκ των οποίων τα 20 είναι σίγουρα και τα άλλα 20 υπό όρους, και την έστειλε στις αμερικανικές αρχές, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε ότι στελέχη του ελληνικού υπουργείου Άμυνας αναμένεται να επιταχύνουν τη διαδικασία της προμήθειας με επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Στην είδηση για το αίτημα της Ελλάδας για αγορά αεροσκαφών F-35 στις ΗΠΑ, (ελληνικές) κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ‘αυτό είναι ένα θέμα του υπουργείου Άμυνας και μια μακροχρόνια διαδικασία. Η υπογραφή και η αποστολή της επιστολής αίτησης είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία’», αναφέρεται.

Α Χαμπέρ: Κίνηση F-35 από την Ελλάδα! Διαβιβάστηκε στις ΗΠΑ

Μπιργκιούν: Επιστολή από την Ελλάδα για F-35 στις ΗΠΑ


Και οι βάσεις στη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν

Πέρα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και την αναφορά/συμβουλή στην Τουρκία για σταθερότητα στο Αιγαίο, τα φιλο-κυβερνητικά μέσα της Τουρκίας αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκε και το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Σαμπάχ: Η μεγάλη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

NTV: Η μεγάλη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νίκη ή… Νήσσαν;

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα και σήμερα, με τον μεν φιλο-κυβερνητικό τύπο να μιλά για νίκη και τον δε αντιπολιτευόμενο, που δεν ασχολείται σήμερα με την οικονομία, να μιλάει για εξαπάτηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και για διαφορετική στάση του Ερντογάν στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπου… ποίησε την νήσσαν

Χουριέτ: Η Τουρκία κέρδισε



Σαμπάχ: Ο Ερντογάν επιστρέφει σπίτι του με τη νίκη



Τουρκιγέ: Το δικαίωμα μας για βέτο είναι στην τσέπη

Η κάθε χώρα έχει 8 μήνες μπροστά της. Η Τουρκία έχει ακόμη το ατού στο χέρι της. Εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, μπορεί η Τουρκία να μπλοκάρει



Ακσάμ: Νικητής της συνόδου ο Ερντογάν




Μιλλιέτ: Έγινε σύνοδος Τουρκίας



Σοζτζού: Μας εξαπάτησαν πάλι – Μακάρι να μη γίνει κάτι

Αν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν εφαρμόσει τη συμφωνία για τον αγώνα της τρομοκρατίας τί θα γίνει; Θα βγει πάλι ο Ερντογάν και θα παραδεχτεί ότι ‘μας εξαπάτησαν;’



Τζουμχουριέτ: Στην Τουρκία βρόντηξε, στην Μαδρίτη σιώπησε



Σοζτζού για Ερντογάν: Τί αγόρασες φίλε και κατάπιες μέσα σε δυο ώρες τα λόγια σου;

Ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο κατά του Τούρκου προέδρου από τον Σονέρ Γιαλτσίν στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζού».

«Τι υποσχέθηκαν και ποιοι στήριξαν τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη; Τι πήρε πραγματικά ο πραγματιστής Ερντογάν;», αναρωτιέται ο Τούρκος δημοσιογράφος.

«Εκτός από αυτή τη συμφωνία, μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο απόρρητο κείμενο συμφωνίας που δεν γνωρίζουμε; Πώς μπορούν να ταπεινώνουν τον εαυτό τους και τη χώρα μας σε τέτοιο βαθμό; Τί του υποσχέθηκαν; Τι διαπραγματεύονταν εδώ και μήνες στα παρασκήνια; Ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός που έκανε όλη αυτή τη φασαρία;

Τι αγόρασε στην πραγματικότητα ο πραγματιστής Ερντογάν; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το πιο προκλητικό: Υποσχέθηκαν στον Ερντογάν πλήρη υποστήριξη στην υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2023; Ή τι άλλο; Τι σημαίνει 'ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε' ή όλα αυτά; Τι πήρες που κατάπιες τα λόγια σου;'», ρωτά ο Σονέρ Γιαλτσίν, που προβαίνει στην εξής εκτίμηση επίσης για τη χώρα του και τους ψηφοφόρους της.

«Στη χώρα μας είναι εύκολο να υποτιμήσεις την αλήθεια και να κάνεις τις μάζες να πιστέψουν στο ψέμα…

Στη χώρα μας σε αντικειμενικά δεδομένα δεν επιδιώκεται ορθολογική προσέγγιση…

Στη χώρα μας αυτό που διαστρεβλώνει και υπερβάλλει θεωρείται δίκαιος…

Για μήνες το ΑΚΡ/Ερντογάν έχει πει χιλιάδες λέξεις κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας…
Το μεγάλο πρόβλημα όμως λύθηκε γρήγορα μέσα σε 2 ώρες…

Ο Ερντογάν κατάπιε όλα τα λόγια που έλεγε εδώ και μήνες…
Και τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση άρχισαν να πλασάρουν το ψέμα σε καλούπι αλήθειας…
Μπλα… μπλα… Λόγια, λόγια, λόγια…».

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ