26 Ιουνίου 2022

📺Παραλήρημα Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών «και όπου πάει»-Φράγκος: Το «και όπου πάει» ισχύει και για μας-Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιoδήποτε επεισόδιο


Την σκυτάλη στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, λέει πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Απίστευτη πρόκληση από Τούρκο πολιτικό στην «καρδιά» της Αθήνας μπροστά στη Βουλή
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος πολιτικός Μουσταφά Σαριγκιούλ εμφανίστηκε στο Σύνταγμα, απέναντι από την ελληνική Βουλή και ύψωσε την τουρκική σημαία, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη… να μην ζητάει βοήθεια από την Αμερική και να πάρει τα χέρια του από τα όπλα.

Το βίντεο του Μουσταφά Σαριγκιούλ από την Αθήνα – που έκανε τον γύρο των social media – φιλοξένησε και στο site της η Yeni Safak, σχολιάζοντας την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την κίνηση του προέδρου του TDP να ανοίξει την τουρκική σημαία μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων.

«Είμαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μη ζητάς βοήθεια από την Αμερική. Ζήτα φιλία από την Τουρκία. Μητσοτάκη, πάρε το χέρι σου από τα όπλα. Ελάτε σε ειρήνη, είμαστε εδώ» αναφέρει ο Μουσταφά Σαριγκιούλ στο βίντεο που ανέβασε στα social media, ενώ ανοίγει την σημαία της χώρας του μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της Yeni Safak γίνεται λόγος για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας, αφού – όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα – η Αθήνα αψηφά την προειδοποίηση της Άγκυρας για τα 12 μίλια και οπλίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Φράγκος για Τουρκία: Θα το πληρώσουν ακριβά – Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιoδήποτε επεισόδιο


Σκληρή απάντηση στις απειλές του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έδωσε ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία ή και γενικό πόλεμο και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Το γνωρίζουν», είπε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Φράγκος συνέχιζε, λέγοντας ότι το γνωρίζουν, διότι «αυτό σημαίνει γι’ αυτούς αλλαγή συνόρων και όχι για εμάς. Αυτοί θα χάσουν. Αυτοί έχουν καταπατήσει δικαιώματα εκατομμυρίων αλλοεθνών, τους οποίους καταδυναστεύουν και τους αποκαλούν τρομοκράτες όταν αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους».

Τι είπε για τις απειλές Οκτάι

Για τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν ελληνικά νησιά, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και «όπου φτάσει», σχολίασε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

«Το ‘’όπου φτάσει’’ σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να φτάσουμε. Και ό,τι κάνετε και αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφικό, (…) δεν θα περάσει», είπε ο κ. Φράγκος. Μάλιστα, σημείωσε ότι πρέπει εκ των πρότερων να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα περάσει έτσι, τυχόν γεώτρηση της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, όμως, όπως είπε οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς η χώρα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά.

Για το ενδεχόμενο να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο ΝΑΤΟ, είπε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι πως «δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα, κανένα νομικό συμβούλιο, κανενός οργανισμού, να συζητήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εδαφικά της χώρας μας».

Τέλος, έβαλε στο στόχαστρο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας τον πως όχι μόνο δεν τηρεί ίσες αποστάσεις, αλλά δίνει μεγαλύτερη αξία στην Τουρκία, «κάτι που το υπαγορεύουν φυσικά οι ΗΠΑ, για να μην παίζουμε εδώ τις κουμπάρες».