06 Ιουλίου 2022

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - 1.200 millionaires μεταναστεύουν στη χώρα μας


Οι κροίσοι με περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ εκμεταλλεύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, όπως τη γεωγραφική θέση, το κλίμα και την ποιότητα ζωής, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία και την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια - Η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως σε σχετική έρευνα - Τα Εμιράτα, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη στην πρώτη τριάδα

Την 7η θέση παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών τις οποίες επιλέγουν άνθρωποι με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ για μόνιμη μετεγκατάσταση και όχι για τον συνήθη τουρισμό. Εως το τέλος του 2022 προβλέπεται ότι στη χώρα μας θα μετοικήσουν 1.200 άτομα της συγκεκριμένης οικονομικής βαθμίδας, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα εντός του αντίστοιχου Top-10, με ποσοστό αύξησης 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού Henley Global Citizens Report, ο οποίος εξειδικεύεται στην παρατήρηση των τάσεων που ακολουθούν οι εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μολονότι τα ονόματα των εύπορων αλλοδαπών που σκοπεύουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα δεν δημοσιοποιούνται, κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι το ενδιαφέρον είναι απολύτως υπαρκτό και εξίσου θερμό. Τα δε πρόσωπα της οικονομικής ελίτ που πρόκειται να αξιοποιήσουν ευκαιρίες τύπου Golden Visa προέρχονται από διάφορες χώρες -όχι μόνο από τη Ρωσία ή την Ουκρανία για τους προφανείς λόγους- και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και της βιομηχανίας.



Η 7η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο με τις περιζήτητες χώρες για τη μετοικεσία των εκατομμυριούχων έχει ιδιαίτερη σημασία για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, ένας εκ των οποίων έχει να κάνει με την Τουρκία, ως άμεσης ανταγωνίστριας στην περιοχή της Μεσογείου. Ενώ λοιπόν η πρόβλεψη για την Ελλάδα αναφέρει 1.200 εκατομμυριούχους, για τη γείτονα δεν γίνεται καμία σχετική νύξη, καθώς το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που απαιτούν οι υποψήφιοι μετανάστες της ελίτ ως όρο εκ των ων ουκ άνευ. Η ανασφάλεια που αναδίδει η αλλοπρόσαλλη σχέση του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Δυτικό κόσμο, η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η Τουρκία και, αναμφίβολα, το κλίμα έντασης που ο Τούρκος πρόεδρος συντηρεί απέναντι στην Ελλάδα συνθέτουν ένα απωθητικό μείγμα. Το οποίο, μάλιστα, αποδεικνύεται ισχυρότερο των μεγάλων ευκαιριών που προκύπτουν στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ειδικά στον κλάδο των ακινήτων.

Αφετηρίες και προορισμοί

Οι 1.200 εκατομμυριούχοι πολίτες του κόσμου τους οποίους προσελκύει η Ελλάδα δεν απέχουν πολύ από τους αντίστοιχους αριθμούς της Πορτογαλίας (1.300) ή ακόμη και των ΗΠΑ (1.500). Την κορυφαία τετράδα της κατάταξης, βάσει δημοφιλίας για τους πλουσίους, απαρτίζουν το Ισραήλ (2.500 άτομα), η Σιγκαπούρη (2.800), η Αυστραλία με 3.500, ενώ στο Νο1 προβάλλει ως αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος το κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αντιστοίχως, η χώρα την οποία εγκαταλείπει η σύγχρονη αριστοκρατία του υλικού πλούτου είναι -με μεγάλη διαφορά από οποιαδήποτε άλλη- η Ρωσία.



Εως το τέλος του χρόνου προβλέπεται ότι 15.000 εκατομμυριούχοι θα έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, σε αναζήτηση ασφαλούς χώρου μετεγκατάστασης. Τη Ρωσία ακολουθούν η Κίνα, η Ινδία και το Χονγκ Κονγκ. Προφανώς για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι συγκεκριμένες τρεις χώρες της Ανατολής «διώχνουν» μια λίαν αξιόλογη μερίδα των πλουσίων, ενισχύοντας το ιδιότυπο αυτό μεταναστευτικό ρεύμα των μελών της παγκόσμιας ελίτ προς δυσμάς. Από την πλευρά των υποψηφίων προς μετοίκηση, οι λόγοι που τους ωθούν μπορεί να είναι οικονομικοί (αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε συμφέρουσες αγορές της Δύσης, όπως η Ελλάδα), πολιτισμικοί (η επιθυμία των επιτυχημένων από την Απω Ανατολή και όχι μόνο να επιβάλουν το status τους και να αναγνωριστούν στην Ευρώπη) ή και απλώς ηδονοθηρικοί τρόπον τινά, υπό την έννοια ότι ένας εκατομμυριούχος Κινέζος μπορεί κάλλιστα να παραχωρήσει στον εαυτό του το δικαίωμα να αποκτήσει μια κατοικία στα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας αξιοποιώντας το αντάλλαγμα-bonus της Χρυσής Βίζας που κερδίζει αυτομάτως μαζί με την επένδυση κεφαλαίου 250.000 ευρώ, κατ’ ελάχιστον, στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις χώρες αναχώρησης, η χειμαζόμενη και εμπόλεμη Ουκρανία εμφανίζεται στην 5η θέση του καταλόγου, με 2.800 εκατομμυριούχους να δραπετεύουν άρον-άρον. Γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, άλλωστε, τίθεται επί της ουσίας ακόμη και ζήτημα επιβίωσης. Ωστόσο, σχεδόν όσοι ζάπλουτοι αναχωρούν από την Ουκρανία, άλλοι τόσοι εγκαταλείπουν τη Βραζιλία: 2.500 μέλη της τοπικής εισοδηματικής αφρόκρεμας εκδηλώνουν μαζικά τάσεις φυγής, γεγονός που δεν μπορεί παρά να σχετίζεται, αμέσως ή εμμέσως, με την πολιτική του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το Brexit προβάλλει ως ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο 1.500 Βρετανοί εκατομμυριούχοι προτίθενται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο ή το έχουν ήδη κάνει. Το Top-10 των κρατών που εκ των πραγμάτων θεωρούνται αφιλόξενα για άτομα με περιουσία από 1 εκατ. και άνω συμπληρώνουν το Μεξικό (800 αναχωρούντες εκατομμυριούχοι), η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία (από 600).



Νομάδες κροίσοι

Η κινητικότητα του ανώτατου στρώματος της αστικής τάξης ανά την υδρόγειο αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο οργανισμός Henley Global Citizens Report, ο οποίος για το 2022 διατυπώνει την πρόγνωση ότι τον δρόμο της μετανάστευσης θα ακολουθήσουν συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι, ως κατεξοχήν προνομιούχοι «πολίτες του κόσμου». Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι ο αριθμός τους θα έχει εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, φτάνοντας τους 125.000 μετοικούντες εκατομμυριούχους.

Την τάση του να δημιουργούν νέα βάση για τη ζωή και τις δραστηριότητές τους, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέκοψε η πανδημία. Εξ ου και η κάθετη πτώση των ελίτ μεταναστεύσεων κατά 89%: από 108.000 το 2018 και 110.000 το επόμενο έτος έφτασαν στο ισχνό 12.000 το 2020 και 25.000 για το 2021. Πάντως, η 7η θέση της Ελλάδας για το τρέχον έτος καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητά της έναντι πολλών άλλων χωρών οι οποίες διαθέτουν προγράμματα παρόμοια με την Golden Visa για αλλοδαπούς επενδυτές. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους εκατομμυριούχους το ελληνικό κράτος είναι η ελευθερία της επιλογής για το αν θα εγκατασταθούν οι ίδιοι στην κατοικία που αγόρασαν ή θα την εκμισθώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας -και της Ε.Ε. επί της ουσίας- δεν επηρεάζεται από την κατοίκηση αυτή καθαυτή στην ακίνητη ιδιοκτησία. Κατόπιν, δε, της παρέλευσης επτά ετών από την αγορά του ακινήτου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας. Εκτός όμως από τα όποια ευεργετήματα προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την Golden Visa, η Ελλάδα προτάσσει τα δικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, την ασφάλεια και τη χαμηλή εγκληματικότητα, τα φυσικά και πολιτισμικά αξιοθέατα, την ποιότητα ζωής και το σχετικά μικρό κόστος διαβίωσης, την πολιτική σταθερότητα και, εσχάτως, την αξιοπιστία ως σταθερού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γενικότερα, η μετανάστευση των εκατομμυριούχων και οι προορισμοί που επιλέγουν κατά πλειονότητα αποτελούν σημαντικό δείκτη για το πόσο υγιής είναι μια εθνική οικονομία, καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης του εκάστοτε κράτους.

Σταθερά κράτη

Εξ ορισμού, οι χώρες που προσελκύουν μαζικά τους πλούσιους μετοικούντες θεωρούνται συγκροτημένα, σταθερά και «σοβαρά» κράτη, φιλόξενα στις επενδύσεις, ευέλικτα στις συναλλαγές και με περιορισμένη γραφειοκρατία. Παρά την παραδοσιακή δυσκαμψία της σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει άλματα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών - αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον πλήρη εξορθολογισμό σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του κράτους.

Εντούτοις, το κρίσιμο στοιχείο για την προσέλκυση της αφρόκρεμας της μεταναστευτικής κάστας είναι οι ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Εξάλλου, είναι ακριβώς αυτού του είδους οι ευκαιρίες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας μας ως προτιμητέου προορισμού για τη μετεγκατάσταση πλουσίων. Οσο λοιπόν εκτοξεύεται η αξία τής προς αξιοποίηση γης τόσο θα περιορίζεται το ενδιαφέρον των εκατομμυριούχων - αλλά και θα γίνεται πιο περίπλοκη, πιο μεγάλη η πρόκληση για την εκάστοτε κυβέρνηση να προσαρμόσει αναλόγως τα ανταποδοτικά οφέλη προς οποιονδήποτε βούλεται να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια που απέκτησε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη.

Βασίλης Τσακίρογλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ