23 Ιουλίου 2022

Σόιμπλε: Θωράκιση της Γερμανίας από ρωσικό πλήγμα με χρηματοδότηση του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου


"Οι συνένοχοι του Πούτιν απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα (…) Για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να συνεισφέρουμε οικονομικά στη γαλλική πυρηνική δύναμη"  
Τη "θωράκιση" της Γερμανίας από ρωσικό πυρηνικό πλήγμα, με χρηματοδότηση του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου ώστε η Γερμανία να αποκτήσει αποτρεπτική πυρηνική ισχύ, προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας καθώς η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη, δήλωσε ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.

"Τώρα που οι συνένοχοι του Πούτιν απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για πέντε δεκαετίες, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η Γαλλία έχει τέτοια όπλα, είπε, και πρόσθεσε: "Για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να συνεισφέρουμε οικονομικά στη γαλλική πυρηνική δύναμη με αντάλλαγμα μια κοινή πυρηνική αποτροπή".

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρότασή του θα έδινε στο Βερολίνο λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο συντηρητικός πρώην υπουργός είπε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

Η Γαλλία - ένα από τα τρία μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία - διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIRPI).