22 Ιουλίου 2022

📺Σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα ο Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε την αρχαία Νικόπολη-«Εκλογές, τέλος τετραετίας»


Την πόλη της Πρέβεζας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικούς φορείς, περπάτησε στο κέντρο της πόλης και την παραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους.

Σε καφετέρια της πόλης, τον πρωθυπουργό περίμενε πολύς κόσμος και μέλη της Νέας Δημοκρατίας.


Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, έκανε αναφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενός έργου πνοής που δρομολογείται, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.


Στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πρέβεζας, όπου τον Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε, στη θέση όπου βρίσκεται το μεγάλο αρχαίο θέατρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο όσο και από την εξέλιξη των έργων αναστήλωσης. Κατά τη συνομιλία του με την κυρία Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη αλλά και τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρηγίνο, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου, ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, στην Πρέβεζα / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Μενδώνη από Νικόπολη: Τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι είναι πόλοι πολιτισμού και ανάπτυξης

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, η κυρία Μενδώνη τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο ρωτάει για την αρχαία Νικόπολη, καθώς είναι μία περιοχή που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, και συνέχισε: «Αυτό, ακριβώς γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυτά τα μνημεία σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και πόλοι ανάπτυξης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια, γίνεται ένα μεγάλο έργο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα. Για την αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης, επισήμανε πως συνεχίζεται το έργο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ασχολείται συστηματικά και το έργο να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Επομένως, το τέλος του 2023 θα έχει αποδοθεί το τμήμα το οποίο έχει σχεδιαστεί να αποδοθεί» υπογράμμισε η υπουργός και προσέθεσε:

«Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα τρία μνημεία της Νικόπολης, δυο βασιλικές και το Παλάτι του Γεωργίου Εκδίκου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της αρχαίας Νικόπολης, για την UNESCO».

Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη δεν είναι κάτι εύκολο, Θέλει πάρα πολλή δουλειά και επισήμανε, ότι το "πράσινο φως" το έδωσε η απομάκρυνση του δρόμου, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, κάτι το οποίο, ήταν όρος της UNESCO. Σημείωσε δε ότι μετά από αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου που υπάρχει για τον χώρο, προκειμένου να συνδυαστούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση της οδού.

Στόχος και σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού, όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, είναι σε χώρους ανάλογους με την αρχαία Νικόπολη, σε χώρους αναπεπταμένους, να αξιοποιηθούν γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ελαιώνες. «Αυτό το έχουμε σχεδιάσει, είναι μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, το έχουμε συζητήσει τοπικά, θέλει αρκετή δουλειά, είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μας», σημείωσε.

«Ο ανασκαφικός και αρχαιολογικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι αναδυόμενος σε όλη τη Μεσόγειο. Θέλουμε και εμείς να είμαστε από τους πρώτους», τόνισε η κυρία Μενδώνη, και εξήγησε:

Σε ορισμένες περιοχές, αναφορικά με τις ανασκαφές, ήταν εξάλλου και επιθυμία του πρωθυπουργού, όπου έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και έχουν γίνει παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα είναι υπό ανασκαφή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, επισκέψιμος, και θα μπορούν να παρακολουθούν και οι επισκέπτες.






Μητσοτάκης στην Ηγουμενίτσα: Το 2023 θα έχουμε ένα πλήρες εμπορικό και επιβατικό λιμάνι


Με την επίσκεψή του στην πόλη – λιμάνι της Ηγουμενίτσας ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα έργα του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, τα οποία βρίσκονται στην τρίτη φάση της ολοκλήρωσης.

Για το έργο του νέου λιμένα ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, Γεώργιο Καραγιάννη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και τον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Βαγγέλη Κυριαζόπουλο.

Ο πρωθυπουργός  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε πληροφορίες για την εικόνα στην δυτική πύλη εισόδου της Ελλάδας – το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Κατά την ενημέρωση που είχε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου.

«Θα έχουμε ένα πλήρες εμπορικό και επιβατικό λιμάνι»

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι επενδύσεις προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, όπως με ενημέρωσαν και, εντός του επόμενου έτους, θα έχουμε ένα πλήρες λιμάνι, εμπορικό και επιβατικό Και βέβαια», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «μετά να φροντίσουμε να κάνουμε και τη μαρίνα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι το λιμάνι «δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην των τοπικών αρχών. Άρα, η σωστή συνεργασία ως προς τις χερσαίες ζώνες, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας γύρω από το λιμάνι ήταν πάντα προτεραιότητα για μας», όπως σημείωσε.

Μετά την επίσκεψη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο πρωθυπουργός περπάτησε στην πόλη και συνομίλησε με πολίτες σε καφετέρια της παραλιακής οδού της πόλης.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν βουλευτές, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, οι δήμαρχοι Θεσπρωτίας και Φιλιατών και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.