Στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο άλλος ισχυρός άνδρας του Βερολίνου , μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, είπε μεταξύ άλλων ότι “χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδηση μου”. Η δήλωσή του αυτή, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε αίσθηση.
Ο Αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2012 – 2015, που παράλληλα ήταν Υπουργός Οικονομικών από το 2011, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν είχε εξοικειωθεί με την αντιμετώπιση μείζονων κρίσεων και πως η ελληνική υπόθεση αποτελεί καμπή για την “πολιτική ενηλικίωση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ως επί το πλείστον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφραζε την γερμανική πολιτική, μάλιστα την διακομματική γερμανική πολιτική και επιπλέον την κοινή αντίληψη του Eurogroup. Από εκεί και πέρα, τότε μάθαινε η Ευρώπη, δεν ήξερε, “τι σημαίνει κρίση” και πίστευε ότι η ίδια δεν θα πληγεί από μεγάλες κρίσεις. Η ελληνική κρίση ήταν ένα “εργαστήριο” και είμαι βέβαιος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβάνεται πολύ καλά, λόγω της εμπειρίας του, ότι η ΕΕ μπόρεσε να αντιδράσει στην πανδημία, όπως και τώρα μπορεί να αντιδράσει -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- στην ενεργειακή κρίση και στον πληθωρισμό και στα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία, επειδή διαμόρφωσε θεσμούς και μηχανισμούς, χάρη στην ελληνική κρίση. Άρα, οφείλει πάρα πολλά στην Ελλάδα η “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” και η όποια ικανότητα διαθέτει, έστω και περιορισμένη, τώρα η Eυρωζώνη”, είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ξεχνά, πάντως, την βεντέτα με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του έβλαψαν την χώρα μας, αναφέροντας δηκτικά “Εκείνος, που έβλαψε περισσότερο τους Έλληνες, όπως έγραψε ο τότε πρόεδρος του Eurogroup για εκείνη την εποχή ήταν ένας Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, όχι ένας Γερμανός”.
Ο πρώην Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί μάλιστα πως η Ευρώπη μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μία κρίση χρέους, στο φόντο των δυσμενών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως “Αυτό προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα. Στην ευρωζώνη βρισκόμαστε ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων”.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει, μέσω του ΑΝΤ1, ότι η χώρα μας οφείλει να επαγρυπνεί, προκειμένου να μην ξαναπεράσει μία οδυνηρή οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, “Προφανώς τώρα που υπάρχει ένα χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάθε χώρα – μέλος έχει μία αυξημένη δική της ευθύνη και οι χώρες, που έχουν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως έχουμε εμείς, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Η Ελλάδα επιβιώνει δημοσιονομικά και αντιμετωπίζει όλες τις δύσκολες καταστάσεις της σημερινής εποχής, επειδή έγινε η μεγάλη παρέμβαση στο χρέος το 2011 – 2012”.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι εκτιμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την ψύχραιμη., όπως την χαρακτηρίζει αντίδραση της Αθήνας στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα.
Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Οικονομικών που ήλθε αντιμέτωπος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχή της κρίσης, ο Σόιμπλε ήταν πιο θετικός απέναντι στην Ελλάδα στο να δημιουργηθεί ένα εργαλείο στήριξης και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες σε δυσκολία, απ΄ότι ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος που ήταν πιο επιφυλακτική και πείστηκε την τελευταία στιγμή. Στη συνέχεια οι ρόλοι αυτοί αντιστράφηκαν. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έγινε πολύ πιο δύστροπο απέναντι στην Ελλάδα και πιο έτοιμο να δοκιμάσει την λύση της δήθεν προσωρινής εξόδου από το ευρώ” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.