13 Ιουλίου 2022

📺Εκτός φυλακής o Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι το Εφετείο – Oι περιοριστικοί όροι-Κούγιας: Οι δίκαστές τον αθώωσαν οι ένορκοι τον καταδίκασαν-ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ντροπή


Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ότι πρέπει να του δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών δύο ενόρκων και μιας συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η ποινή.

Οι όροι που επιβλήθηκαν στον σκηνοθέτη ομόφωνα ήταν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις φορές το μήνα και εγγύηση 30.000 ευρώ.

Κάθειρξη 12 ετών για δύο βιασμούς

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Λιγνάδη τελική ποινή 12 χρόνια κάθειρξης για τους δύο βιασμούς. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3.

Ένας ένορκος, η πρόεδρος του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστής διατύπωσαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε 11 χρόνια κάθειρξη.

Νωρίτερα, το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών με πλειοψηφία (4-3) για τον ένα βιασμό και κάθειρξης 5 ετών με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον δεύτερο βιασμό.

Σημειώνεται ότι η κάθειρξη των 5 ετών αφορά στον βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο και είναι η μικρότερη που προβλέπεται. Η καταδίκη των 10 ετών αφορά στον βιασμό του 17χρονου στο σπίτι του σκηνοθέτη, στο Μεταξουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δημήτρη Λιγνάδη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει κάθειρξη 12 ετών για κάθε πράξη. Συγκεκριμένα, ομόφωνα απερρίφθη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ με πλειοψηφία 5-2 απερρίφθη το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Κούγιας: Η τακτική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Λιγνάδης είναι αθώος, τον καταδίκασε μέρος των ενόρκων


«Η πλειοψηφία των τακτικών δικαστών που θεώρησαν ότι εάν έμμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεση του θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη», πρόσθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του
Ότι η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Δημητρης Λιγνάδης είναι αθώος και πως μέρος των ενόρκων τον καταδίκασε είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του, Αλέξης Κούγιας.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βγαίνει με αναστολή της ποινής του από την φυλακή. Νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλακιση καθώς κρίθηκε ένοχος για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε.

Ο κ. Κούγιας στις δηλώσεις μετά τη λήξη της δίκης Λιγνάδη είπε: «Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί όταν επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους, από παρουσιαστές, από influencer, όπως τους λένε τελευταία γιατί μαθαίνω κι εγώ καινούργιες λέξεις, από οποιοδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. Όποιος τολμούσε να πει κάτι υπέρ του κ. Λιγνάδη την επομένη ημέρα ήταν στο βάραθρο, ήταν στον Καιάδα, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη με τον κ. Ρουβά που η κυρία Ακρίτα είπε ότι σήμερα τελείωσε η καριέρα του γιατί τόλμησε να μιλήσει και να πει δύο καλές λέξεις για τον κ. Λιγνάδη».

Πρόσθεσε ακόμή: «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής μόνο. Επειδή κάποιοι όταν στην αρχή της υποθέσεως αυτής μίλησαν για κατασκευή προσπάθησαν κάποιοι να λοιδορήσουν την άποψη μου. Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία. Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή όμως να γνωρίζεται ότι, όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία ήταν μόνο επτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στο δεύτερο βαθμός θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος. Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών που θεώρησαν ότι εάν έμμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεση του θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη».


ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ντροπή για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη


«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος
Το μόνο που μπορεί να πει κανείς για την απόφαση του δικαστήριου για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι ντροπή, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Προσθέτει ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της ευνοϊκής ατμόσφαιρας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν από την αρχή της υπόθεσης ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη.

Η δήλωση του κ. Ηλιόπουλου έχει ως εξής: 

«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης.

Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν.

Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή.»