14 Αυγούστου 2022

📺Αυτές είναι οι ξένες ταινίες που γυρίστηκαν με φόντο την Ελλάδα -Από το 1957 έως σήμερα


Από το 1957 που έγινε η αρχή, μέχρι και σήμερα, είναι αρκετές οι ταινίες που έχουν γυριστεί κυρίως στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Αθήνα κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τα κινηματογραφικά βραβεία.

Τον τελευταίο χρόνο η Θεσσαλονίκη έχει φιλοξενήσει πολλούς γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως ο Ρόμπερντ ντε Νίρο, ο Τζέιμι Φοξ, μιας και η ταινία «Tin Soldier» κάνει γυρίσματα στη συμπρωτεύουσα, αλλά και στη Δράμα.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Θεσσαλονίκη, είχε φιλοξενήσει τα γυρίσματα της ταινίας «The Bricklyler» με τους Αντόνιο Μπαντέρας και Άρον Έκχαρτ, ενώ αναμένονται κι άλλες κινηματογραφικές ταινίες να γυριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Η πρώτη φορά που η Ελλάδα φιλοξένησε ξένη παραγωγή ήταν το 1956, όπου η γαλλική ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» γυρίστηκε στην πανέμορφη Ύδρα και από τότε μέχρι σήμερα τα ελληνικά νησιά, η Αθήνα και κάποια μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν γίνει το τέλιο φόντο για ξένες παραγωγές.

Ας δούμε αναλυτικά τις ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας, μάλιστα κάποιες κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο Όσκαρ, ενώ στο σύνολο τους τα ελληνικά νησιά κέρδισουν το κοινό με τις ομορφιές τους και τα καταγάλανα νερά των θαλασσών

Ποιες είναι οι ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

«Το παιδί και το δελφίνι» στην Ύδρα

«Το παιδί και το δελφίνι» είναι η πρώτη αμερικανική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα και βασίζεται στο μυθιστόρημα «Boy on the dolphin» του David Divine. Η ταινία γυρίστηκε το 1957 και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε την Σοφία Λόρεν, τον Άλαν Λαντ και τον Κλίφτον Γουέμπ, ενώ συμμετείχε ο Αλέξης Μινωτής και ο Τώνη Μαρούδας που τραγούδησε μαζί με την Ιταλίδα ηθοποιό. Τα γυρίστηκα πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ύδρα όσο και στην Αθήνα.

«Τα κανόνια του Ναβαρόνε» στη Ρόδο

Η βραβευμένη με όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με τον Άντονι Κουίν, Γκρέγκορι Πεκ και Στάνλεϊ Μπέκερ γυρίστηκε το 1961 στη Ρόδο. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλίστερ Μακλίν και κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες. Μάλιστα, στη βραβευμένη ταινία έναν ρόλο κρατάει η Ειρήνη Παππά.


«Αλέξης Ζορμπάς» στην Κρήτη


Η βρετανική ελληνική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία» του Αλέξη Ζορμπά. Τα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη και η ταινία κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία Όσκαρ το 1964. Την περίφημη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης κι έμεινε γνωστή μέχρι σήμερα ως συρτάκι, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε τόσο την Ειρήνη Παππά όσο και τον Σωτήρη Μουστάκα.

«Ο Έλληνας Μεγιστάνας» σε Μύκονο, Αθήνα, Κέρκυρα

Η ξένη ταινία «Ο Έλληνας μεγιστάνας» φέρεται ότι αποτυπώνει τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κέννεντυ και στουςπρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν οι Άντονι Κουίν και Ζακλίν Μπισέ. Σε μικρούς ρόλους είδαμε τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Νάσο Κεδράκα, τον Ντάνο Λυγίζο και τη Μιμή Ντενίση. Μέρος της ταινίας έχει γυριστεί, το 1976, σε Αθήνα, Μύκονο και Κέρκυρα, ενώ δεν έλαβε θετικές κριτικές.


Όπως έχει αναφέρει ο Κουίν σε συνέντευξη του η Τζάκι Ωνάση του είχε ζητήσει να μην γυριστεί η ταινία και πράγματι ο ηθοποιός αρνήθηκε να παίξει μέχρι που σε ένα εστιατόριο η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ τον αγνόησε κι εκείνος τελικά έπαιξε τον ρόλο του Ωνάση.

«James Bond: Για τα μάτια σου μόνο» στη Κέρκυρα και τα Μετέωρα

Η βρετανική κατασκοπευτική ταινία «James Bond: Για τα μάτια σου μόνο» με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ γυρίστηκε το 1980 και πρόκειται για την δωδέκατη ταινία που είχε γραφτεί μέχρι εκείνη την χρονιά. Όπως έχει γίνει γνωστό ένα μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1980 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα στην Κέρκυρα, στη Βίλα Σίλβα στο Κανόνι πάνω από τη πόλη της Κέρκυρας, η οποία λειτούργησε ως τοποθεσία της ισπανικής βίλας. Το Οκτώβριο τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στα Μετέωρα και επέστρεψαν ξανά στην Κέρκυρα όπου έγιναν λήψεις στο Αχίλλειο, το Παλαιό Φρούριο και το Κανόνι.

«Απέραντο Γαλάζιο» στην Αμοργό

Η γαλλική ταινία «Απέραντο γαλάζιο» του 1988 γυρίστηκε στο όμορφο νησί της Αμοργού με τις ομορφιές του νησιού να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε την Ροζάνα Αρκέτ, τον Ζαν Ρενό και τον Ζαν Μαρκ Μπαρ, ενώ ο δικό μας Ανδρέας Βουτσινάς έπαιξε τον ρόλο του ιερέα.


Η ταινία ήταν υποψηφία για αρκετά βραβεία Σεζάρ, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Κανών, εκτός συναγωνισμού, και κέρδισε το βραβείο της γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Αμοργό, στο χωριό της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζιοβιώτισσας, όπως και στην παραλία Μαγκανάρι στην Ίο.

«Mediterraneo» στο Καστελόριζο


Η ιταλική κινηματογραφική ταινία του 1992 «Mediterraneo» κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας όπου τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Καστελόριζο. Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε έναν από τους βασικούς ρόλους παίζει η Βάνα Μπάρμπα. Η ταινία κατάφερε να γίνει εισπρακτική επιτυχία αφήνοντας θετικές κριτικές στο κοινό.

«Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» στην Κεφαλλονιά 

Η αμερικανική κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνι του λοχαγού Κορέλι» με τους Νίκολα Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζον Χερτ γυρίστηκε το 2001 στο νησί της Κεφαλλονιάς. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, το νησί του Ιονίου είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας τις ομορφιές του και στον ξένο τύπο.


Για αρκετές βδομάδες οι ηθοποιοί έμειναν στην Κεφαλλονιά και γοητεύτηκαν από το πανέμορφο νησί που είχε μεταμορφωθεί σε σκηνικού του 1940, την περίοδο του πολέμου.

«Λάρα Κροφτ» στη Σαντορίνη

Το καλοκαίρι του 2003 η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε στο νησί της Σαντορίνης προκειμένου να γυρίστει ένα μέρος της ταινίας δράσης «Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής».


Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός που είχε έρθει στην Ελλάδα είχε καταφέρει να γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις που ασχολούνταν με τη διαμονή της στη χώρα μας

«Mammia Mia« στην Σκιάθο

Το βρετανικό αμερικάνικο μιούζικαλ «Mamma mia» γυρίστηκε το 2008 στην Σκιάθο και κατάφερε να γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αν και έλαβε μεικτές κριτικές. Για τις ανάγκες της ταινίας ήρθαν στη χώρα μας, μεταξ΄θυ άλλων ηθοποιών, η Μέριλιν Στριπ, η Αμάντα Σάϊφρεντ, ο Πιρς Μπρόσναν και ο Κόλιν Φερθ, οι οποίοι μαγεύτηκαν από την ομορφιά του νησιού.


Η ιστορία της ταινίας μιλάει για το ελληνικό καλοκαίρι και τους έρωτες οπότε το νησί της Σκιάθου ήταν το κατάλληλο σκηνικό για να γυριστεί η ταινία και να ταξιδέψουν οι ομορφιές της Ελλάδας για ακόμα μια φορά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» Αθήνα και Κρήτη


Η ταινία θρίλερ που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2014 «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» ένα μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Κρήτη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε την Κίρστεν Ντανστ και τον Βίγκο Μόρτενσεν, ενώ ένα βασικό ανδρικό ρόλο είχε ο Όμηρος Πουλάκης.

«Η χαμένη κόρη» στις Σπέτσες


Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έκανε σε ρόλο σκηνοθέτη η Μάγκι Τζίλενχαλ, για την ταινία «Η Χαμένη κόρη» και το μεγαλύτερο μέρος γυρίστηκε στις Σπέτσες. Στο πρωταγωνιστικό καστ είδαμε την βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν, την Ντακότα Τζόνσον και τον Εντ Χάρις. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ, ενώ τη μουσική έγραψε η Μόνικα.