04 Αυγούστου 2022

Σε ποινή φυλάκισης 9 ετών καταδικάστηκε η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνι Γκράινερ


Τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή επέβαλε το ρωσικό δικαστήριο στην Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνι Γκράινερ. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς της διάσημης αθλήτριας και την καταδίκασαν σε φυλάκιση εννέα ετών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη εισαγωγή στη χώρα.

Προηγουμένως, η Γκράινερ κατά την απολογία της είχε παρακαλέσει το δικαστήριο να μην «δώσει τέλος στη ζωή της με μία σκληρή ποινή φυλάκισης» προτού ξεσπάσει σε κλάματα. Ο Ρώσος εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη της Γκράινερ σε φυλάκιση 9,5 ετών, ενώ η ομάδα υπεράσπισης της 31χρονης αθλήτριας ζήτησε από το ρωσικό δικαστήριο να την αθωώσει από τις κατηγορίες ναρκωτικών.

«Στα σπριντ υπάρχει ο Γιουσέιν Μπολτ, στη Formula 1 ο Μίκαελ Σουμάχερ και στο γυναικείο μπάσκετ υπάρχει η Μπρίτνι Γκράινερ», είπε η δικηγόρος της Μαρία Μπλαγκοβολίνα, στην τελική αγόρευσή της και πρόσθεσε ότι «αν το δικαστήριο κρίνει απαραίτητο να την τιμωρήσει, τότε θα πρέπει να της επιβληθεί η πιο ήπια ποινή».

Η 31χρονη Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και αστέρι του γυναικείου πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ (WNBA), συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, καθώς στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρισκόταν υπό κράτηση.

Διπλωματικό θρίλερ

Η υπόθεση έχει λάβει διπλωματικές διαστάσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο λόγω και της εισβολής στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι η Γκράινερ κρατείται άδικα και έκαναν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μια «ουσιαστική προσφορά» στη Μόσχα για ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Σύμφωνα με το Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλυγουντ «Lord of War» του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, κάτι όμως που διαψεύστηκε απ' τις αμερικανικές αρχές. Πλέον μετά την καταδίκη της θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Παραβίασε τους νόμους»
 
Εξαρχής Ρώσοι αξιωματούχοι που σημειώνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ουδεμία συμφωνία με τις ΗΠΑ, τόνιζαν ότι η Γκράινερ παραβίασε τους νόμους της χώρας και θα έπρεπε να κριθεί αναλόγως. Το Κρεμλίνο έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην καταφύγει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μέσω ανακοινώσεων Τύπου, λέγοντας ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανταλλαγή.

Η Γκράινερ ομολόγησε την ενοχή της αλλά αρνήθηκε ότι είχε την πρόθεση να παραβεί τους ρωσικούς νόμους. Προτού καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, η Γκράινερ σήκωσε μια φωτογραφία της ομάδας του UMMC Εκατιρίνμπουργκ, της ομάδας στην οποία έπαιξε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν του WNBA. Η Γκράινερ είπε ότι της είχε συνταγογραφηθεί ιατρική κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία χρόνιων τραυματισμών εκτός σεζόν, μια θεραπεία που δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των επίλεκτων αθλητών σε χώρες όπου η ουσία επιτρέπεται. Ωστόσο, είναι παράνομη στη Ρωσία...