12 Αυγούστου 2022

Πάμε παρακάτω, φύγαμε μπροστά!


Σάκης  Μουμτζής

Η μονοθεματική ατζέντα των υποκλοπών ελάχιστους πλέον απασχολεί. Ούτε καν τον μικρόκοσμο της πολιτικής. Άλλωστε έχουν δρομολογηθεί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ας συζητούν για τις υποκλοπές οι φίλοι του Ανδρουλάκη.

Στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες συμβαίνουν πολλά θετικά. Πολλά πρωτόγνωρα. Ποια είναι αυτά;

1. Η ανεργία έπεσε στο 12,1%, ενώ η παρούσα κυβέρνηση την παρέλαβε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο 17,5%. Και αναφερόμαστε στην επίσημη ανεργία, γιατί ο πραγματικός δείκτης είναι πολύ χαμηλότερος. Ολόκληροι κλάδοι ψάχνουν προσωπικό και δε βρίσκουν. Τι σημαίνει αυτή η πτώση της ανεργίας; Πως εκατοντάδες χιλιάδες πρώην άνεργοι παράγουν πλέον εισόδημα, καταναλώνουν, εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, εντάσσονται στην κοινωνία.

2. Στις 20 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύσσει τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Τελειώνει ένας δωδεκαετής οδυνηρός κύκλος που έφερε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές. Δημιουργείται το πλαίσιο της νέας κανονικότητας και όλο αυτό το επίτευγμα οφείλεται στην παρούσα κυβέρνηση. Με την αξιοπιστία της κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών, των ευρωπαϊκών θεσμών.

3. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και όλα δείχνουν πως, όχι μόνον θα φτάσουμε στα έσοδα του 2019 -περίπου 18 δισεκατομμύρια- αλλά μπορεί να προσεγγίσουμε και τα 20 δισεκατομμύρια. Όσοι βρίσκονται εντός του ευρέως φάσματος των τουριστικών δραστηριοτήτων, σε όλη την Ελλάδα, βλέπουν τα εισοδήματά τους σαφώς βελτιωμένα σε σχέση όχι με τα δύο χρόνια της καραντίνας, αλλά σε σχέση με το 2019 και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

4. Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τη μακέτα του ουρανοξύστη του Ελληνικού, Riviera Tower, για την ανέγερση του οποίου εκδόθηκε και η σχετική άδεια δόμησης. Αυτή η εικόνα έχει έναν έντονο συμβολισμό γιατί αναδεικνύει μιαν Ελλάδα που αναπτύσσεται, που σχεδιάζει, που εργάζεται. Αναδεικνύει την Ελλάδα του μέλλοντος. Από ένα εγκαταλελειμμένο τοπίο, σιγά-σιγά, με πολλή προσπάθεια, με πολύ κόπο, αλλά και με πολλές αντιστάσεις, μεταβαίνουμε σε μια πρότυπη περιοχή πολλαπλών χρήσεων, που θα δημιουργήσει πλούτο και θα δώσει λάμψη. Τελικά ένα από το προεκλογικά συμβολικά διλήμματα θα είναι: Τσουκνίδες ή Riviera Tower;

Ποιο πολιτικό περιβάλλον δημιουργούν όλα τα παραπάνω; Γιατί τελικά αυτό μας ενδιαφέρει. Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο τις υποκλοπές της ΕΥΠ ή τις φιγούρες του κάθε Ανδρουλάκη. Οι πολίτες, είναι αποδεδειγμένο, ψηφίζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους με κριτήριο την τσέπη τους και τις συγκρίσεις που κάνουν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Και η κυβέρνηση θα εισέλθει στην τελική ευθεία με γεμάτα ταμεία, κυρίως λόγω του τουρισμού, αλλά όχι μόνο. Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα προβλέπει πρόσθετη ενίσχυση για τα ευπαθή νοικοκυριά περί τα 800 εκατομμύρια, που θα προστεθούν στα ήδη προγραμματισμένα 700 εκατομμύρια.

Ήδη οι πολίτες βλέπουν με ανακούφιση τους λογαριασμούς της ενέργειας, όπως διαμορφώνονται μετά τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχουν πια οι διαμαρτυρίες. Βέβαια, η αβεβαιότητα υπάρχει, αλλά υπάρχει και η αποδεδειγμένη ικανότητα της κυβέρνησης στην ορθή διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Και αυτό μετρά.

Όσοι θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Ανδρουλάκη. Ο πολύς κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες και η κυβέρνηση οφείλει να πάει παρακάτω.

liberal.gr