09 Αυγούστου 2022

📺Κόντρες, σούζες και χάος: Αυτή είναι η εντυπωσιακή γέφυρα που μετατράπηκε σε στέκι παρανομίας


Σε άντρο της παρανομίας έχει μετατραπεί η γέφυρα 6th Street στο Λος Άντζελες, αποτελώντας το σημείο συνάντησης petrolheads, οι οποίοι προκαλούν χάος.

Στη σύντομη ζωή της, η νέα γέφυρα 6th Street του Λος Άντζελες έχει καταφέρει να αποκτήσει ποικίλα αντικρουόμενα νοήματα για αναρίθμητους ανθρώπους.

Για τους φίλους της τέχνης αποτελεί ένα αστικό ορόσημο, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής. Για κάποιους περιθωριακούς «καλλιτέχνες» έναν ατελείωτο καμβά για γκραφίτι. Για τους τους influencers ένα εντυπωσιακό φόντο ώστε να αυξήσουν τη δημοφιλία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και για τους οπαδούς της γρήγορης οδήγησης ένα άντρο παρανομίας.

Η ολοκαίνουργια γέφυρα που διαδέχθηκε έναν «θρύλο»

Η γέφυρα 6th Street στην πόλη των Αγγέλων δημιουργήθηκε το 1930, συνδέοντας την περιοχή Arts District στο κέντρο του Λος Άντζελες με τη γειτονιά Boyle Heights. Για σχεδόν έναν αιώνα η γέφυρα εξυπηρετούσε αδιαμαρτύρητα έναν τεράστιο όγκο πολιτών, την ίδια ώρα που είχε αναδειχθεί πρωταγωνιστής σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και στα βίντεο κλιπ μουσικών καλλιτεχνών.


Παρά το πλούσιο βιογραφικό της, η γέφυρα άρχισε να χάνει μέρος της λάμψης της και το 2016 κατεδαφίστηκε, μιας και κρίθηκε ακατάλληλη. Χαρακτηριστικές είναι οι επιτόπιες μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, οι πιθανότητες να κατέρρεε ήταν πάνω από 70%.

Παρ’ όλα αυτά, το αστέρι της γέφυρας 6th Street δεν χάθηκε τελείως από τον χάρτη υποδομών της μητρόπολης. Στις 9 Ιουλίου του 2022 έγιναν τα εγκαίνια μιας ολοκαίνουργιας γέφυρας που έχει πάρει θέση στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την ίδια ονομασία.


Η όψη της είναι εντυπωσιακή. Έχει 10 αψίδες, το μήκος της υπερβαίνει το ένα χιλιόμετρο και το οδόστρωμά της εκτείνεται πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και το ποτάμι του Λος Άντζελες. Παράλληλα, η γέφυρα μπορεί να αντέξει πάνω από 10 εκατ. κιλά, δεδομένου ότι μία από τις προβλεπόμενες χρήσεις της είναι να αναστέλλεται η κυκλοφορία, ώστε να διεξάγονται πολυπληθή events.


Το κόστος της ανήλθε σε 588 εκ. δολάρια (576,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες), αν και έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για ορισμένες αστοχίες της, όπως είναι η έλλειψη προστασίας για όσους χρησιμοποιούν τους ποδηλατοδρόμους στις άκρες της γέφυρας.

Η αρνητική δημοσιότητα της γέφυρας, ωστόσο, δεν σταματά στο παραπάνω. Από την πρώτη μέρα λειτουργία της η 6th Street Bridge έχει αποτελέσει το σημείο συγκέντρωσης περιφερειακών στοιχείων, που βανδαλίζουν τη γέφυρα και προκαλούν κυκλοφοριακό χάος.


Η γέφυρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής και στους petrolheads, οι οποίοι διεξάγουν κόντρες και επιδεικνύουν τις ικανότητές τους πίσω από το τιμόνι, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Δεν είναι λίγα, άλλωστε, και τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο σημείο, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ήδη εξετάζουν τρόπους ώστε να δοθεί τέλος στην ανομία.


https://www.carandmotor.gr/nea/kontres-soyzes-haos-entyposiaki-gefyra-steki-paranomias