11 Αυγούστου 2022

Ερντογάν: «Ανήσυχη η Ελλάδα με το Αμπντουλχαμίντ Χαν»


«Η Ελλάδα είναι «ανήσυχη» μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν για τις έρευνες ανοικτά των τουρκικών παραλίων», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι κάναμε προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. "Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;" είπε. E, τι να κάνει ο Ερντογάν; Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην Άγκυρα σε μια τελετή εγκαινίων 34 υδροηλεκτρικων εργοστασίων.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να κάνουμε γεωτρήσεις. Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να βγάζουμε φυσικό αέριο, θα δείτε πως θα αλλάξει ο καιρός σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anandolu.

Προχθές ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ανοίξει ερευνητικά πηγάδια στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν ξέχασε την προκλητική ρητορική ότι «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας ή ούτε μια ίντσα της "Γαλάζιας Πατρίδας"».

Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν και τη σχετική Navtex με την οποία δεσμεύουν την περιοχή στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για το διάστημα από 7 Αυγούστου μέχρι 22 Οκτωβρίου.