Ήταν μια μέρα σαν σήμερα: βράδιαζε στις 20 Αυγούστου του 1968, όταν στρατιωτικές δυνάμεις - περίπου 500.000 στρατιώτες - της Σοβιετικής Ένωσης, συνεπικουρούμενοι από Πολωνούς, Ούγγρους και Βούλγαρους, εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία!
Η Άνοιξη της Πράγας μετατράπηκε σε χειμώνα βαρύ, καταμεσής του καλοκαιριού… Μέσα σε λίγες ώρες τα στρατηγικής σημασίας σημεία της χώρας καταλαμβάνονται. Παντού θάνατος, απόγνωση, οργή και άρματα μάχης. Στις μάχες που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 98 Τσέχοι και Σλοβάκοι και 50 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η απόπειρα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας και του ηγέτη του, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού της χώρας, καταπνίγηκε στο αίμα!
Δυο μέρες μετά την εισβολή, οι τέσσερις μεταρρυθμιστές της τσεχοσλοβακικής ηγεσίας Όλντριχ Τσερνίκ, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Γιόσεφ Σμρκόβσκι και Φράντισεκ Κρίγκελ συλλαμβάνονται από τις σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις κατοχής μοιράζουν φυλλάδια στα οποία αναφέρεται ότι τα ξένα στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν τη χώρα «για να βοηθήσουν την εργατική τάξη και όλο τον λαό της Τσεχοσλοβακίας να υπερασπιστεί τις σοσιαλιστικές αξίες και τα κεκτημένα του σοσιαλισμού».
Ο Ντούμπτσεκ θα γράψει αργότερα στα απομνημονεύματά του: «Με μετέφεραν στη Μόσχα, παρά τη θέλησή μου, σαν αιχμάλωτο, και χωρίς να μου δώσουν τον χρόνο να πλυθώ»…
Και η τάξη αποκαταστάθηκε...
Στις 26 Αυγούστου 1968 υπογράφηκε τελικά το Πρωτόκολλο της Μόσχας. Η τσεχοσλοβακική πλευρά δεσμευόταν να κηρύξει άκυρο το 14ο Συνέδριο του ΚΚΤ, να επαναφέρει τη λογοκρισία, να απομακρύνει πολλούς μεταρρυθμιστές από κομματικά και κρατικά αξιώματα και να μην επιβάλει κυρώσεις στους φιλοσοβιετικούς υποστηρικτές της εισβολής. Ο Ντούμπτσεκ απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Απρίλιο του 1969.
Η κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τις δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχε ως συνέπεια να εγκαταλείψουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τη χώρα, κυρίως εξειδικευμένοι εργάτες και διανοούμενοι. Στην Αυστρία διέφυγαν περίπου 96.000 άνθρωποι, και 66.000 εκδρομείς, που βρίσκονταν ήδη στην πατρίδα του Μότσαρτ, δεν επέστρεψαν στην Τσεχοσλοβακία!