10 Αυγούστου 2022

Ο Ερντογάν… εξέθεσε τη «βιασύνη» Ανδρουλάκη για κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης


Βιάστηκε να προλάβει τις εξελίξεις και να ζητήσει «ευθύνες» για την επιθετικότητα της Τουρκίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/8) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παραβρεθεί στην τελετή απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Abdulhamid Han. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος περίπου στις 12:00 θα μιλούσε και θα αποκάλυπτε την περιοχή όπου θα δρούσε το πλοίο, με αποτέλεσμα αρκετοί να σπεύσουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις. Ένας εξ αυτών, ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η πολιτική του κατευνασμού είναι αδιέξοδη. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποτροπής, που θα αναδεικνύουν ένα αρραγές μέτωπο προστασίας του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 12:06.

Προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να αφήσει αιχμές για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το Abdulhamid Han θα επιχειρήσει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη αφού όπως έγινε γνωστό περίπου στις 15:00 το απόγευμα, το τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρήσει στο οικόπεδο Yorukler-1, μόλις 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Αττάλειας.

Με αυτή την εξέλιξη, εκτέθηκε επί της ουσίας η «βιασύνη» που επέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης στο να πάρει θέση για τις εξελίξεις αλλά και να προσπαθήσει να ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση σε ένα πεδίο όπου το τελευταίο διάστημα έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, έχοντας προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία λόγω των συμμαχιών και των στρατηγικών συμφωνιών που έχει συνάψει η χώρα με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τους διεθνείς εταίρους της.

Κώστας Αλεξανδρής
liberal.gr