Η Moderna μηνύει την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου COVID-19 που εγκρίθηκε στις HΠΑ, ισχυριζόμενη ότι αντέγραψαν τεχνολογία που η Moderna ανέπτυξε χρόνια πριν από την πανδημία!
Οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν κατά 1,4% πριν χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης, ενώ η BioNTech σημείωσε πτώση περίπου 2%.
Η αγωγή, η οποία ζητά απροσδιόριστη χρηματική αποζημίωση, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ανέφερε η Moderna σε δελτίο τύπου την Παρασκευή.
«Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA που πρωτοπορήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.
Η Moderna Inc (MRNA.O), μόνη της, και η σύμπραξη της Pfizer Inc (PFE.N) και της BioNTech SE (22UAy.DE) ήταν δύο από τις πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλιο για τον Covid-19.
H μόλις μιας δεκαετίας εταιρεία Moderna, με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, είχε καινοτομήσει στην τεχνολογία εμβολίων με αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που επέτρεψε την ανάπτυξη του εμβολίου για τον Covid-19 με πρωτοφανή ταχύτητα.
Μια διαδικασία έγκρισης που προηγουμένως διαρκούσε χρόνια ολοκληρώθηκε μέσα σε μήνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο επίτευγμα των εμβολίων mRNA, τα οποία διδάσκουν στα ανθρώπινα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.
Η BioNTech με έδρα τη Γερμανία είχε επίσης εργαστεί σε αυτόν τον τομέα όταν συνεργάστηκε με τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορήγησε άδεια επείγουσας χρήσης για το εμβόλιο COVID-19 πρώτα στην Pfizer/BioNTech τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, στη Moderna.
Το εμβόλιο COVID της Moderna - το μοναδικό εμπορικό προϊόν της - απέφερε φέτος έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απέφερε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η Pfizer αντέγραψε τις πατέντες της τεχνολογίας mRNA»
Η Moderna ισχυρίζεται ότι η Pfizer/BioNTech, χωρίς άδεια, αντέγραψε την τεχνολογία mRNA που η Moderna είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2016, πολύ πριν ο COVID-19 εμφανιστεί το 2019 και εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία το 2020.
Στις αρχές της πανδημίας, η Moderna δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει τις πατέντες της COVID-19 για να βοηθήσει άλλους να αναπτύξουν τα δικά τους εμβόλια, ιδίως για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αλλά τον Μάρτιο του 2022 η Moderna δήλωσε ότι αναμένει από εταιρείες όπως η Pfizer και η BioNTech να σεβαστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της. Είπε ότι δεν θα ζητήσει αποζημίωση για οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν από τις 8 Μαρτίου 2022.
Αλληλομηνύονται οι φαρμακευτικές για τα εμβόλια για τον Covid-19
Οι δικαστικές διενέξεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι ασυνήθιστες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας νέας τεχνολογίας.
Η Pfizer και η BioNTech αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλές αγωγές από άλλες εταιρείες που λένε ότι το εμβόλιο τους παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους. Οι Pfizer/BioNTech έχουν δηλώσει ότι θα υπερασπιστούν σθεναρά τις πατέντες τους.
Η γερμανική CureVac , για παράδειγμα, κατέθεσε επίσης αγωγή κατά της BioNTech στη Γερμανία τον Ιούλιο. Η BioNTech απάντησε σε μια δήλωση ότι το έργο της ήταν πρωτότυπο.
Η Moderna έχει επίσης μηνυθεί για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει μια συνεχιζόμενη διαμάχη με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα στην τεχνολογία mRNA.
Moderna: Αυτές τις πατέντες μας έκλεψε η Pfizer
Στην ανακοίνωση της Παρασκευής, η Moderna δήλωσε ότι η Pfizer/BioNTech οικειοποιήθηκε δύο τύπους πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο ένας αφορούσε μια δομή mRNA που η Moderna λέει ότι οι επιστήμονές της άρχισαν να αναπτύσσουν το 2010 και ήταν οι πρώτοι που επικύρωσαν σε ανθρώπινες δοκιμές το 2015.
«Η Pfizer και η BioNTech πήγαν 4 διαφορετικά υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, τα οποία δεν περιείχαν την καινοτομία της Moderna. Η Pfizer και η BioNTech, ωστόσο, αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν με ένα εμβόλιο που έχει την ίδια ακριβώς χημική τροποποίηση mRNA με το εμβόλιό της», αναφέρει η Moderna στην ανακοίνωσή της.
Η δεύτερη φερόμενη ως παραβίαση αφορά την κωδικοποίηση μιας πρωτεΐνης spike πλήρους μήκους που η Moderna αναφέρει ότι οι επιστήμονές της ανέπτυξαν κατά τη δημιουργία εμβολίου για τον κορωνοϊό που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).
Παρόλο που το εμβόλιο MERS δεν βγήκε ποτέ στην αγορά, η ανάπτυξή του βοήθησε τη Moderna να κυκλοφορήσει γρήγορα το εμβόλιο COVID-19.
Η Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε αντιγράψει τις πατέντες της Μοderna και ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει αυτή τη στιγμή.
Πηγή: Reuters