Το ρωσικό ΥΠΕΞ δικαιολογεί τον Στάλιν για τη σύναψη του συμφώνου με τον Χίτλερ αναφέροντας ότι «η συμφωνία ήταν μια σκληρή αναγκαιότητα για τη Σοβιετική Ένωση, μια αναγκαστική και εξαιρετικά δύσκολη απόφαση».
Ογδόντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ μεταξύ Αδόλφου Χίτλερ και Ιωσήφ Στάλιν, με τη Μόσχα να αναφέρει σε ανάρτησή της ότι βοήθησε να προωθηθούν τα δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ κατά 350 χιλιόμετρα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολογεί τον Στάλιν για τη σύναψη του συμφώνου με τον Χίτλερ αναφέροντας ότι «η συμφωνία ήταν μια σκληρή αναγκαιότητα για τη Σοβιετική Ένωση, μια αναγκαστική και εξαιρετικά δύσκολη απόφαση».
Η συμφωνία, εγγυάτο, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι τα μέρη δεν θα επιτεθούν το ένα στο άλλο εάν ένα από αυτά εμπλέκονταν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
«Οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν ότι η σοβιετική ηγεσία δεν είχε αυταπάτες για τις προοπτικές της συμφωνίας που είχαν υπογράψει με τη Γερμανία και κατανοούσε ότι ένας πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Ήταν θέμα κέρδους χρόνου. Η συμφωνία βοήθησε να προωθηθούν τα δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ περίπου κατά 350 χιλιόμετρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει δήλωση προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το σύμφωνο το 2019:
«Η Συνθήκη μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γερμανίας ήταν η τελευταία σε μια σειρά συνθηκών που υπογράφηκαν από ευρωπαϊκές χώρες που φαινόταν να ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.
»Η ΕΣΣΔ συμφώνησε να υπογράψει αυτό το έγγραφο μόνο αφού είχαν εξαντληθεί όλες οι άλλοι οδοί και απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις της Σοβιετικής Ένωσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ασφαλείας, στην πραγματικότητα, ένας αντιναζιστικός συνασπισμός στην Ευρώπη.
»Μένοντας μόνη, η ΕΣΣΔ έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που δημιούργησαν τα δυτικά κράτη. Η διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας ήταν σκληρή και κυνική, στην ουσία ήταν λεηλασία».