22 Σεπτεμβρίου 2022

Βουλή: Κόντρα Σταϊκούρα-Βαρουφάκη για τον δημοσιονομικό χώρο-Να κοπούν τα επιδόματα ζήτησαν οι νεοφιλελέ ΣΥΡΙΖΑ-Βελόπουλος γιατί τροφοδοτούν την ακρίβεια🤣🤣


Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή σημειώθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του προέδρου του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και της πρώτης δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια.

«Έχω ευθύνη απέναντι και στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας. Αυτοί που τάζουν 23,5 δισ. και πρωτογενές έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, προφανώς δεν έχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το «κατηγορώ» του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, γιατί «όχι μόνο η κυβέρνηση δεν βάζει χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, αντιθέτως, αναζητά δημοσιονομικό χώρο υπέρ τους».  «Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ασφαλή, επαρκή, ψηλά. Δημοσιονομικός χώρος, όμως, δεν υπάρχει για πρόσθετες παρεμβάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

«Γνωρίζω πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ δημοσιονομικού χώρου και ταμειακών. Αυτό που λέτε είναι ότι στο ταμείο έχουμε δανεικά. Έχουμε μαζέψει δανεικά. Έχουμε κάποιες πιστωτικές κάρτες. Έχουμε τραβήξει και τα έχουμε στο ταμείο, αυτό έχει γίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που είπατε εσείς, ότι έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουμε ένα τσουνάμι στασιμοπληθωρισμού, το οποίο δεν το έχουμε νιώσει ακόμα με απουσία δημοσιονομικού χώρου», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και παρατήρησε: «Αυτή είναι η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος, είναι σωστή. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι ζοφερή και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό τον οχετό παροχολογίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η ουσία».

Στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 απάντησε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών.  «Ο δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται και εξαντλείται. Σήμερα που μιλάμε ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Πότε εξαντλήθηκε; Με τα μέτρα της ΔΕΘ. Με τα μέτρα της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε τον στόχο που είναι πρωτογενές έλλειμμα 2%. Αυτή είναι η απάντηση», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Εάν μελλοντικά δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αντίστοιχα θα υπάρχουν πρόσθετες παρεμβάσεις».

Η Ολομέλεια

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκοιύρας είχε δηλώσει ότι η  κυβέρνηση χτίζει δίχτυ ασφαλείας πάνω από την κοινωνία, σεβόμενη όμως την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. «Ως κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Παρά την πολύ θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή θολώνει σημαντικά από μια δύσκολη πραγματικότητα. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, συναισθανόμαστε την αγωνία των συμπατριωτών μας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Και όλα αυτά τα αποδεικνύουμε έμπρακτα, γενναία και αποτελεσματικά, χτίζοντας, την τελευταία τριετία, ένα αποδεδειγμένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας, πάνω από την κοινωνία, σεβόμενοι όμως και την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε πίνακα που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι «ο Έλληνας πολίτης, το ελληνικό νοικοκυριό πληρώνει τελικά ρεύμα, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά, είναι οι πάροχοι που χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων».  Σε σχέση με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι:
-καταργείται μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.1.2023. «Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων. Το συνολικό κόστος είναι 1,24 δις ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
– επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που διατίθεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Η μείωση του κόστους αφορά 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και το ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο, προ ΦΠΑ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης. Το κόστος προβλέπεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, έως τον Δεκέμβριο, και στα 250 εκατομμύρια ευρώ, σε περίπτωση παράτασης, τους πρώτους μήνες του 2023. Η παράταση θα αποφασιστεί στα τέλη του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων.
– επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
– εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
– αυξάνεται κατά 50% το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών τα μέτρα αυτά είναι μέρος όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, δηλαδή τις παρεμβάσεις στις ΑΕ του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου δεν μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά συνιστά «μέρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας». Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι στις ΑΕ με ευθεία μετοχική σχέση του ελληνικού Δημοσίου είναι καθαρός ο ρόλος των υπουργών που τις εποπτεύουν και δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με ό,τι ισχύει για τον ΑΣΕΠ, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα μισθολογικά και δεν καταργείται καμία συλλογική σύμβαση εργασίας. Στις λοιπές θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ διατηρείται η παρέμβαση του ΑΣΕΠ στον έλεγχο νομιμότητας προκήρυξης και στον έλεγχο των ενστάσεων, επίσης διατηρείται το ενιαίο μισθολόγιο ως βάση, με δυνατότητα επιπλέον παροχών σε εργαζόμενους και διευθυντικά στελέχη. Και στην περίπτωση αυτή δεν καταργείται καμία συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σε σχέση με την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.

Ο κ. Σκυλακάκης
«Η αξιοθαύμαστη αντοχή της ελληνικής οικονομίας στις διαδοχικές κρίσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι στην πορεία της τριετίας, δώσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των συνεπών και “εντάξει” επιχειρήσεων, οι οποίες αντίστοιχα επένδυσαν στους εργαζόμενους και τις πραγματικές επενδύσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.  Ο κ. Σκυλακάκης, που επισήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων κατά 28%, τον τελευταίο χρόνο, εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το χειμώνα, παρότι -όπως είπε- θα έχουμε πίεση με τα επιτόκια και την υψηλή τιμή των καυσίμων. Στο κλίμα αυτό, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα περάσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπει σε τροχιά ύφεσης.

Η αντιπολίτευση
«Και ένα ευρώ να παίρνουν οι πολίτες εμείς θα υπερψηφίζουμε», είναι η θέση που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας για την υλοποίηση μέρους των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σήμερα, «αυτό που δίνει είναι καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην πεπατημένη. Εμμένει στην επιδότηση της ακρίβειας. Επιδοτεί την αισχροκέρδεια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και παρατήρησε ότι ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα επωφεληθούν όσοι αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, τώρα προκύπτει ότι μπορούν να επωφεληθούν αν αυξήσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους.
Ως προς τις διατάξεις για τις ΑΕ του Δημοσίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «προφανώς, επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση του έργου των αστικών συγκοινωνιών, αν και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για να αγοραστούν λεωφορεία».

Αναφερόμενος στα μέτρα για την άμβλυνση του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι από το συνολικό πακέτο που είναι 12,4 δισ., τα δημοσιονομικά μέτρα είναι 4,2 δισ., «πράγμα που σημαίνει ότι τα 8 δισ. περίπου μπαίνουν από τους παρόχους». Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το μοντέλο που νομοθέτησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, το νομοθετεί η Γερμανία.
Καθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την εργαλειοθήκη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αξιοποιούν άλλες χώρες, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε την επιστολή του αρμοδίου επιτρόπου σύμφωνα με την οποία, οι παρεμβάσεις στα καύσιμα πρέπει να είναι στοχευμένες σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη.
«Παίρνουμε τα αυξημένα φορολογικά έσοδα στα καύσιμα -σχετικά μειωμένα αλλά λίγο μειωμένα στον ΕΦΚ, αυξημένα στον ΦΠΑ- και τα δίνουμε στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Εσείς εισηγείστε να τους βοηθήσουμε όλους. Το κόστος του μέτρου που λέτε είναι 1,5 δισ. ευρώ. Πού θα βρούμε αυτά τα λεφτά;», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι: «Ο Προϋπολογισμός, που γίνεται φύλλο και φτερό, δεν βοηθάει ουσιαστικά στην κανονική αναπτυξιακή διαδικασία που θα έπρεπε να προβλέπεται μέσα από αυτόν. Εμείς ψηφίζουμε τη συμπλήρωση του Προϋπολογισμού εξ ανάγκης, γιατί έτσι πρέπει να γίνει- θέλω να σας θυμίσω όμως αυτήν την κριτική να την έχετε υπόψη σας για τον προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσετε και αυτήν τη χρονιά», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Η δική μας γραμμή είναι πως ό,τι ευνοεί τους εργαζόμενους, ό,τι ευνοεί τα ευάλωτα στρώματα, εμείς ψηφίζουμε θετικά».

Το ΚΚΕ
«Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται τις μέρες αυτές, από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με προκλητικό τρόπο σε πλειοδοσία υποσχέσεων, τη στιγμή που τα νοικοκυριά τον χειμώνα θα βιώσουν -για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες- μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι υπέρογκες τιμές, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, θα πολλαπλασιαστούν», σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και προσέθεσε: «Η τροπολογία της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες το βράδυ, για τα μέτρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης -που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μέρος αυτών- δεν αλλάζει σε τίποτα την προδιαγεγραμμένη επιλογή στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Ελληνική Λύση
«Η ανάπτυξη που βασίζεται κυρίως σε επιδόματα, που δίνονται με δανεικά του κράτους, δεν παράγει πλούτο, δεν παράγει τίποτα. Υποδαυλίζει τον πληθωρισμό, οδηγεί στη χρεοκοπία, όταν αλλάζουν ξαφνικά οι συνθήκες, κάτι πάρα πολύ πιθανόν για το 2023», είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.