06 Οκτωβρίου 2022

Ενέργεια: Γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης


Στην καρδιά της Ευρώπης και συγκεκριμένα κάτω από τους βάλτους της Ολλανδίας βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για το Groningen το οποίο όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει αρκετή, αναξιοποίητη, ποσότητα για να αντικαταστήσει, ακόμα και μέσα στον φετινό χειμώνα, μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που η Γερμανία κάποτε εισήγαγε από τη Ρωσία.

Αντί όμως να αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη των Ευρωπαίων ενάντια στην ενεργειακή κρίση, το κοίτασμα οδεύει προς κλείσιμο και η Ολλανδία αντιστέκεται στις εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς της, παρόλο που αναγνωρίζει πως η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο ίσως χειμώνα μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί όμως; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

Το Groningen είναι ο βασικός πυλώνας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και έπειτα από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την Shell, μία από τις δύο ενεργειακές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.

Η Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις προμήθειες, αντιδρώντας στις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της. Και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό Nord Stream έχουν ουσιαστικά εδραιώσει το μειωμένο επίπεδο ροών προς τη Γερμανία. Η επιπλέον ροή που η Shell εκτιμά ότι θα μπορούσε να τεθεί σχεδόν αμέσως στο δίκτυο θα ήταν υπεραρκετή για να αντικαταστήσει τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως η ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλες πηγές, καθώς φοβούνται μία πιθανή καταστροφή. Ο Βίλνουρ Χόλααρ, 50 ετών, που ζει στην περιοχή εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, επικρίνει τις αρχές που επί χρόνια αγνοούσαν τις ανησυχίες των κατοίκων. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004 ήταν ένα παλάτι» δηλώνει στο Bloomberg, για την κατοικία του που χτίστηκε το 1926 και έχει παράθυρα βιτρό και λεπτομερείς λιθοδομές. Αλλά όπως και χιλιάδες άλλα σπίτια έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψή του καταρρέει. «Έχει μετατραπεί σε ερείπιο» λέει χαρακτηριστικά.

Από το 1986 έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις γύρω από το κοίτασμα Groningen. Ωστόσο οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν γίνονται αντιληπτές. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτήρια. Το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτήρια κατεδαφίστηκαν διότι κρίθηκαν ακατάλληλα.