07 Οκτωβρίου 2022

📺Πράγα - Μητσοτάκης προς Ερντογάν μετά τις γνωστές παπαριές του 'θα έρθουμε μια νύχτα': Σταμάτα να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών


Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί - Μητσοτάκης: Σταμάτα την ακραία ρητορική - «Μέσα στο χρόνο ελπιζουμε να βρούμε ευκαιρία να συνομιλήσουμε» είπε κατόπιν ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, επανέλαβε ωστόσο το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά νύχτα»

Λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο στην Πράγα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Του είπε ακόμη ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ακόμη, ο Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ότι πολλές χώρες, στη Σύνοδο της Πράγας, είπαν ότι περιμένουν βήμα από την Τουρκία για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα.

«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει» υποστήριξε προκλητικά.

Και συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος: «Ξέρετε, η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα, δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους» (σ.σ. «καρφί» για τις ΗΠΑ).

«Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, άφησε ωστόσο ένα «παράθυρο» ανοιχτό: «Το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπιζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου, έγινε ο εξής διάλογος του Ερντογάν με Ελληνίδα δημοσιογράφο:

- Τι εννοείτε, λέγοντας θα έρθετε νύχτα; Είναι αυτό απειλή πολέμου προς την Ελλάδα;

- Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όποια χώρα μας απειλεί, η απάντηση μας είναι: «Ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε τη νύχτα». Θα πρέπει να το ξέρουν αυτό. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν.