30 Νοεμβρίου 2022

📺Δημοσκόπηση της Marc: Το "Καλάθι του Νοικοκυριού", οι κίνδυνοι για την κυβέρνηση και οι παρακολουθήσεις (βίντεο)


Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22-27 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.030 ατόμων.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι πολίτες αξιολογούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή τους για το «καλάθι του νοικοκυριού», τι πιστεύουν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ποιο είναι το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Σε ερώτηση πώς αξιολογείτε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 44,6% απαντά «σχεδόν καμία βοήθεια», το 35,5% λέει πως πρόκειται για «μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια», ενώ το 19% μιλά για «σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών».



Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», το 36,8% απαντά πως αγόρασε προϊόντα, το 36,5% ότι δεν αγόρασε, ενώ το 25,7% αναφέρει πως «δεν είδα σήμανση, μπορεί να ψώνισα».







Σε ερώτηση για το εάν το «καλάθι του νοικοκυριού» συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 58,7% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 38,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».





Σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το 49,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα κάνει λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση», το 29,8% πως πρόκειται για «προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση», ενώ το 12,5% απαντά πως «δεν μπορώ να κρίνω».



Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια αποτελούν το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση, με ποσοστό 68,8%. Ακολουθούν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με ποσοστό 12,3%, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας με 8,9% και η υπόθεση Πάτση με 7,1%.