08 Δεκεμβρίου 2022

📺H απίστευτη selfie που τράβηξε Ουκρανός πιλότος με ματωμένο πρόσωπο και το μαχητικό του στις φλόγες!


Μια selfie του με το πρόσωπο ματωμένο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας διάσημος Ουκρανός πιλότος, που κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους και πέντε ιρανικής κατασκευής drone καμικάζι.

Ο επισμηναγός Βαντίμ Βοροσίλοφ, διακεκριμένος φωτογράφος και εικονολήπτης, ήταν ήδη ο διασημοτέρος πιλότος μαχητικών MiG-29 της Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μετά από μια σφοδρή αερομαχία με ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τρέχουν αίματα στο πρόσωπό του από την πληγή, χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του μαχητικού του, όπως μεταδίδει το Forbes.

Η ένταση της νυχτερινής αερομαχίας δεν εμπόδισε τον Ουκρανό πιλότο να κάνει σήμα με τον αντίχειρα και να τραβήξει μια γρήγορη selfie.


Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον παρασημοφόρησε με το παράσημο του Χρυσού Αστέρος, την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση της χώρας, απονέμοντάς του τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας».

Αν και ο Βοροσίλοφ είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους πιλότους της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2021 είχε αρνηθεί να παρατείνει το πενταετές συμβόλαιό του με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει σε αποδιοπομπαίους τράγους τους χειριστές των αεροσκαφών, όποτε αυτά συντρίβονται, αλλά και για τις πολλές ώρες πτήσεων και τους χαμηλούς μισθούς.

«Πάντα στους πιλότους ρίχνουν το φταίξιμο, ανεξάρτητα απ’ το αν η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Kyiv Post».


Αυτά συνέβησαν προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, που αφύπνισε τα πατριωτικά αισθήματα του πιλότου.

Ο Βοροσίλοφ απέκτησε φήμη «φονιά των drones» μετά την κατάρριψη σε διάστημα μίας εβδομάδας πέντε ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, από εκείνα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις για επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της πατρίδας του.

Ένα εξ αυτών, το τελευταίο που πετούσε ακόμη πάνω από τη Βινίτσια της κεντροδυτικής Ουκρανίας ήταν που κατέρριψε μετά από σφοδρή αερομαχία το αεροσκάφος του Βοροσίλοφ. Θραύσματα χτύπησαν τον πιλότο στο μάγουλο, καθώς το MiG-29 στροβιλιζόταν προς το έδαφος, με τον Βοροσίλοφ να αρπάζει και να τραβά το μοχλό του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Ο ίδιος λέει ότι πρόλαβε, την ώρα που έπεφτε με το αλεξίπτωτο, να κρατήσει σταθερό το κινητό του και να τραβήξει τη selfie που ανήρτησε στο Instagram. «Θα το πω συνοπτικά», έγραψε στη λεζάντα. «Ουδείς και τίποτε μπορεί να μας λυγίσει!».

Έχοντας αναρρώσει πλήρως, ο Ουκρανός πιλότος επέστρεψε στους αιθέρες, σύμφωνα με το Forbes, για να συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας του.