03 Δεκεμβρίου 2022

📺Προκλητικά δημοσιεύματα από τα τουρκικά ΜΜΕ: Μεταδίδουν πλάνα του OPEN από άσκηση στη Ρόδο - «Έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς»


Σε προκλητικά δημοσιεύματα προχωρούν για ακόμα μία φορά τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «ελληνικά νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς». Μάλιστα παρουσίασαν εικόνες από την στρατιωτική άσκηση «Κολοσσός» στη Ρόδο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και σε «άνοιγμα» της Ελλάδας προς τη Λιβύη.

Ειδικότερα, το CNN Turk ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή. Πραγματοποιήθηκε άσκηση στο νησί της Ρόδου, το οποίο έχει μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».


Περιγράφοντας τις εικόνες που είχε παρουσιάσει το OPEN από την στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο το τουρκικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε: «Ελικόπτερα πετούσαν, στρατιώτες απέφευγαν βόμβες. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διοργάνωσαν ένοπλη άσκηση στο νησί της Ρόδου, το οποίο έχει μη στρατιωτικό καθεστώς. Η άσκηση ονομαζόταν "Κολοσσός". Οι εικόνες αποτυπώθηκαν στον ελληνικό Τύπο. Όλα τα συστήματα στο νησί τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Οι στρατιώτες καθόρισαν τη θέση που θα έπαιρναν σε περίπτωση απειλής. Στην άσκηση συμμετείχαν τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και μονάδες της πολεμικής αεροπορίας».


Συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι «η Ρόδος δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα 12 νησιά. Σύμφωνα με τις συμφωνίες, τα νησιά πρέπει να παραμείνουν σε μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

«Η Ελλάδα έκανε βήμα προς τη Λιβύη»

Αναφορικά με τη Λιβύη το CNN Turk σημείωσε ότι «η Ελλάδα έκανε επίσης ένα βήμα προς τη Λιβύη» και συνέχισε: «Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και επιτρέπει την από κοινού γεώτρηση υδρογονανθράκων. Η καταγγελία εστάλη με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Υποστηρίχθηκε ότι το μνημόνιο είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Υποστηρίχθηκε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν ήταν επίσης σύμφωνο με τον οδικό χάρτη που καθορίστηκε το 2020».

Παράλληλα σχολίασε και τον παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών αλ-Μενγκούς της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, και ως εκ τούτου δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Τρίπολη. Με την ενέργειά του αυτή, ο Δένδιας προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών».