Ό,τι μπορεί για να αποδομήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναπατριστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας είχε το Σάββατο συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και συνομιλία με την πρόεδρό του, Δέσποινα Κουτσούμπα, στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία επίσης αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική.
Με αφορμή τα όσα ακούγονται περί σχεδίου συμφωνίας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει».
Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας «από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και καμία νομική οντότητα όπως το βρετανικό μουσείο κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα με δύο λόγια Γλυπτά του Παρθενώνα».
«Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει και πολύ απλά για να το πω κατανοητά δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων να προσθέτουν «ούτε μπορείς να δανειστείς κάτι που θεωρείς ότι σου ανήκει και το έχουν κλέψει».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ωστόσο, είναι απορίας άξιον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο των Αρχαιολόγων αντιτίθενται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επαναπατρίσει τα Γλυπτά, αφού ουδέποτε το υπουργείο Πολιτισμού έκανε λόγο για «δανεισμό». Όπως σημείωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ανακοίνωσή της:
«Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.
Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς».