[Κι όμως στη χθεσινή παρουσίασή του αναφέρθηκε τουλάχιστον 2 φορές στις γυναίκες και στο ότι μπορεί να βοηθήσει να εξελιχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα αφού η Αλ Νασρ έχει και γυναικεία ομάδα]
Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ, έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, έχει εγείρει για άλλη μια φορά ερωτηματικά και προκαλέσει περισσότερες ακόμα συζητήσεις, σχετικά με τις επενδύσεις της χώρας στο ποδόσφαιρο, αλλά και τις επιδιώξεις της.
Με ένα κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «sportswashing»-«ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού- με την άφιξη του σταρ και ζήτησε από τον Πορτογάλο να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για να μιλήσει για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
«Η μεταγραφή του Ρονάλντο στη Αλ Νασρ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ πιθανό οι σαουδαραβικές αρχές να προωθήσουν την παρουσία του στη χώρα, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους για τη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του, για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αναφέρει η Ντάνα Αχμέντ, ερευνήτρια Μέσης Ανατολής στην Διεθνή Αμνηστία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία γίνεται το επίκεντρο μιας διαμάχης που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Το 2021, η αμφιλεγόμενη αγορά της Νιούκαστλ από επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με την κυβέρνηση της χώρας έγινε αντικείμενο ανάλογων κατηγοριών, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Βραζιλίας «O' Globo».
Στο κείμενο που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία, περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά της χώρας και καλείται ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι προσεκτικός στο θέμα.
«Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά άτομα για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. Σε μία ημέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί καταδικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπορεί να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού για τους Σαουδάραβες. Πρέπει να απολαύσει τον χρόνο του στη Αλ Νασρ για να μιλήσει για τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα », καταλήγει το κείμενο.
Κατά την άφιξή του, ο Πορτογάλος αρνήθηκε ότι πήγε στον σύλλογο για τα χρήματα που του προσφέρθηκαν. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έως τον Ιούνιο του 2025 θα εισπράξει 500 εκατομμύρια ευρώ.