08 Φεβρουαρίου 2023

📺Ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών στην Τουρκία: Έσωσαν ήδη 4 ζωές -Αναχωρεί δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ-Πάνω από 9.500 οι νεκροί


Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλει το κλιμάκιο των Ελλήνων διασωστών, της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, για να σώσουν ανθρώπους που βρίσκονται στα ερείπια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, μέχρι στιγμής, η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες, διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, με την εν λόγω επιχείρηση να καταγράφεται σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

Σεισμός στην Τουρκία: Τέσσερις ζωντανούς και τρεις νεκρούς ανέσυρε η ΕΜΑΚ

«Σήμερα το πρωί είχαμε τη δραματική διάσωση ενός ακόμη νεαρού ατόμου. Επομένως, έχουμε φτάσει, αισίως, σε ένα αριθμό τεσσάρων διασωθέντων. Επιπλέον, έχουμε ανασύρει τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.


Όπως εξήγησε, «οι τέσσερις αυτοί ζωντανοί βγήκαν πόντο - πόντο, σκάβουν τα παιδιά μας πόντο - πόντο, για να μην κάνουν φθορές στα υποστηλώματα και να μην υπάρξουν καταρρεύσεις. Το έδαφος είναι σαθρό».

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, και ο ίδιος συγκινημένος από τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, σημείωσε ότι «οι συνάδελφοί μας της 1ης ΕΜΑΚ δουλεύουν όλο το 24ωρο, η καταπόνησή τους είναι τεράστια και το συναισθηματικό βάρος μεγάλο. Δουλεύουν στο κόκκινο. Έχουν την προσοχή τους στο 100% μήπως ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή, ένα παιδάκι. Όταν είδατε τον διασώστη της ΕΜΑΚ να κλαίει είναι η ένταση της στιγμής».

Το συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ:


Αναχωρεί και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ για την Τουρκία

Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που μετέβη στην Τουρκία έχει άρτιο εξοπλισμό (υδραυλικού τύπου εργαλεία, διαστολείς, κόφτες, διασωστικά μαξιλάρια κ.ά) και πλήρη αυτονομία τροφίμων, νερού, ένδυσης και υπόδησης για μια εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι αναμένεται να αναχωρήσει δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, αποτελούμενο από 15 άτομα και τρεις ακόμη διασώστες του ΕΚΑΒ καθώς και έναν ακόμη διασωστικό σκύλο (βελγικός ποιμενικός).


Ετοιμάζεται και ειδική ομάδα εθελοντών για την Τουρκία

Στο μεταξύ, ακόμη μία ομάδα διασωστών αναμένεται να αναχωρήσει απότ ην Ελλάδα για την Τουρκία.

Η ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων εθελοντών με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό ξεκινά για την Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει στην ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

«Από χθες το βράδυ σε συνεννόηση με την τουρκική Υπηρεσία Διάσωσης και με το προξενείο της Θεσσαλονίκης, είμαστε σε ετοιμότητα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό» είπε αρχικά ο Μιλτιάδης Μπενάκης, επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ, στην κάμερα της εκπομπής «Live News», του Mega.

Αναφερόμενος στο πώς μπορούν να βοηθήσουν στο τιτάνιο έργο που συντελείται, είπε: «Έχουμε drone με ειδικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος για να δουν εάν υπάρχουν χημικές και άλλες ουσίες που διαρρέουν, προτού γίνει οποιαδήποτε ανασκαφή, καθώς και υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό των θυμάτων».

Οι διασώστες θα έχουν ένα ξεχωριστό κατάλυμα και το μόνο που ελπίζουν είναι να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν. «Ευελπιστούμε να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους στα συντρίμμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι με τους άστεγους».

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, δεν αποκλείεται ο αριθμός των αστέγων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και έναν δύσκολο χειμώνα, να φτάσει τον αριθμό των 5-6 εκατομμυρίων.


Εφιάλτης δίχως τέλος

Εφιάλτης δίχως τέλος από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ξεπέρασε τους 9.500, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.