02 Φεβρουαρίου 2023

Εκλιπαρούν το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση… Τζαννετάκη


Γιάννης Σιδέρης

Είναι στη φύση τους. Στη φύση του τσιπρικού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πριν επί Κωνσταντόπουλου και Αλαβάνου,  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αριστερό κόμμα με αρχές. Αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν μια διαρκή ίντριγκα δολιχοδρομιών και δολοπλοκιών, με στόχο  να τη φέρουν  με ανορθόδοξο τρόπο στον αντίπαλο. 

Ο Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι η παλιά λάμψη ξεθώριασε, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν  να τον κρατούν σε απέλπιδα ζώνη που δυσχεραίνει την ανάδυσή του σε πρωθυπουργικό θώκο (χθες η Marc για τον Αντ1 επιβεβαίωσε τη διαφορά στο 7,5%), και επεξεργάζεται δόλια σενάρια προκειμένου να επανέλθει διά της πλαγίας. 

Εργαλείο σε αυτό το ΠΑΣΟΚ. Θέλει να το χρησιμοποιήσει ως υπομόχλιο για να χτυπήσει τον Μητσοτάκη.  Χθες από το Περιστέρι  που ξεκίνησε την «πορεία στον λαό»  (κάτι σαν Μάο της Ελλάδας), αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε:    

«Είναι κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία, να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας. Ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας (…) Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη».

Εμμονικά  και κουραστικά για τον αναγνώστη, για πολλοστή φορά  θα εκφράσουμε  την έκπληξή μας: Από πότε οι «Γερμανοτσολιάδες», οι «Πινοσέτ» και οι «Μερκελιστές» (από τους οποίους  δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη) έγιναν προοδευτικές δυνάμεις της δημοκρατίας; Απλώς τους βαφτίζει έτσι επειδή φιλοδοξεί να τους χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια…  εκκαθάρισης της «λάσπης Μητσοτάκη». Εάν ήταν κυρίαρχος στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ  θα εξακολουθούσε να είναι το προδοτικό κόμμα που μας έβαλε στη μέγγενη των μνημονίων και μας φτωχοποίησε…      

Η αρχή δημιουργίας κλίματος για κυβέρνηση Τζαννετάκη (κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΝ το 1989) έγινε με ρεπορτάζ  το οποίο   διοχέτευσαν σε σοβαρή κυριακάτικη εφημερίδα. Αναφερόταν σε συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, σύντομης διάρκειας τριών μηνών, έργο της οποίας θα είναι να αποκαθάρει την ΕΥΠ, και  να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. 

Κατά το ρεπορτάζ,  θεωρούν ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να οικοδομηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο  αντιπαράθεσης με τον Μητσοτάκη και για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης  δημοκρατικής συμμαχίας που θα ξεπερνά τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και θα διαμορφώνει συνθήκες σαν εκείνες που επικράτησαν το 1989, αλλά αυτή την φορά από την ανάποδη».

Συγγνώμη, ποια ανάποδη; Αυτό δείχνει την παντελή απουσία αυτεπίγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.  Γιατί δεν είναι από την «ανάποδη». Τον Αντρέα δεν τον έστειλε η ΝΔ μόνη της  στο ειδικό δικαστήριο, ώστε να γραφτεί ιστορία από την «ανάποδη». Τον έστειλε και ο «Συνασπισμός», τέκνον του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ  και που προπαγανδίζει μια νέα «κυβέρνηση τριών μηνών». Και αφού θα έχει εξουδετερωθεί δια της σπίλωσης ο Μητσοτάκης  (και προφανώς με παραπομπή σε κάποιο ειδικό δικαστήριο), μετά το τρίμηνο ο Τσίπρας θα επανέλθει  περίλαμπρος και τροπαιοφόρος. 

Δεν ήταν μόνο το ρεπορτάζ  της εφημερίδας, ώστε να αποδοθεί «στη φαντασία»  του έγκυρου δημοσιογράφου.  Το «ρουλεμάν»  πήρε η Αυγή, η οποία σε συνέντευξη ρώτησε την Πόπη Τσαπανίδου… Εντελώς αθώα: «Υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή ειδικού σκοπού μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής; Και η ευειδής εκπρόσωπος απάντησε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά»! 

Στην συνέχεια site προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει για την περίπτωση μικρότερης διαφοράς από αυτή που δίνουν οι δημοσκοπήσεις: «Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε μια ήττα με μικρή διαφορά, το πιθανότερο σενάριο  είναι μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με μοναδικά έργα την διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών και την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ επίσης θα υπάρχει και δυνατότητα ακύρωσης του εκλογικού νόμου του Μητσοτάκη, με την επαναφορά της απλής αναλογικής».

Έτσι, συμπληρώνουμε  εμείς, θα δημιουργηθεί τεχνητό κλίμα κατακραυγής κατά του Μητσοτάκη και η προανακριτική επιτροπή είναι δεδομένο ποιον θα βγάλει στην σέντρα. Και ο Τσίπρας θα εμφανιστεί εύελπις Πρωθυπουργός  μετά την κυβέρνηση των τριών μηνών, αφού προηγουμένως θα  έχει εμφανισθεί  ως ο «Αρχάγγελος της κάθαρσης» (αυτοπροσδιορισμός του πατρός Μητσοτάκη στο «βρώμικο 89»), και θα κατισχύσει   του αντιπάλου του! (Ας πρόσεχε ο Μητσοτάκης  που δεν ήθελε να στήσει βιομηχανία  εξεταστικών).  

Αυτά μπορεί να φαίνονται σενάρια εύφορης φαντασίας, αλλά όχι μόνο τα επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζουν και να τα διοχετεύουν με σκοπό τη δημιουργία κλίματος. Σε ελάχιστους μήνες θα ξέρουμε. 

liberal.gr