07 Φεβρουαρίου 2023

Κυρ. Μητσοτάκης: Πώς αποδόμησε τα... «υπολογισμένα» μέτρα του Τσίπρα


Τις εξαγγελίες Τσίπρα για τα... «κοστολογημένα» μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέρριψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

Στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση τους, από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεφύλασσε ειδική μνεία Τσιπροnomics, όπως τα αποκάλεσε νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τα οποία θα χρεοκοπούσαν τη χώρα «την επόμενη ημέρα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Ενδεικτικά, να αναφέρω μόνο ότι η κοστολόγηση των μέτρων που έχετε εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας ξέρετε πόσο είναι, κ. Τσίπρα; 45 δισεκατομμύρια. Πόσο είπατε ότι είναι; Πόσο είναι κ. Τσίπρα; Όχι, μη γελάμε, δεν είναι αστείο».

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, με πρώτο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Πάμε να τα δούμε λοιπόν. Ενδεικτικά αναφέρω, έτσι; Πόσο στοιχίζει, κ. Τσίπρα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή; Για πείτε μου, πόσο στοιχίζει; 1,5 δισ. 1,5 δισ. επί τέσσερα χρόνια, εντάξει, είναι 6 δισ. Μόνο αυτά ξεπέρασαν, μόνο το ένα…»

Στα γέλια και τις ομιλίες που ακούγονταν από τη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι αστείο. Ξέρετε, καταλαβαίνω το αμήχανο χαμόγελό σας όταν εκτίθεστε με στοιχεία» και συνέχισε με τη μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα: «Ένα ακόμα παράδειγμα: πόσο στοιχίζει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πόσο στοιχίζει αυτό; Δεν το ξέρετε; Πόσο στοιχίζει;»

Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν «αν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά τώρα», με τον πρωθυπουργό να τους απαντά «Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε βέβαια. Όταν πάτε να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, βεβαίως και θα κάνουμε αυτή τη δουλειά. Θα αναδεικνύουμε το μέγεθος της προεκλογικής σας απάτης. Η μείωση, λοιπόν, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, άλλα 8 δισ. σε βάθος τετραετίας».

«Εσείς τα τάζετε όλα σε όλους. Εσείς τα τάζετε. Να το πω, λοιπόν πολύ απλά, κ. Τσίπρα. Εάν ποτέ ερχόσασταν στα πράγματα και επιχειρούσατε να εφαρμόσετε τα μισά από αυτά που έχετε τάξει, η χώρα θα χρεοκοπούσε την επόμενη μέρα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόωρη αποδοχή ήττας η αποχώρηση από τη Βουλή

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «πρόωρη αποδοχή ήττας πριν από τις εκλογές».

«Ελπίζω να αναθεωρήσετε ειδάλλως πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση. Αρνείστε έτσι να τοποθετηθείτε για θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες. Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία αλλα και όσους σας ψήφισαν. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Πού ακριβώς οφείλεται αυτή η σπασμωδική κίνηση; Μετά κιόλας την ψήφο εμπιστοσύνης. Εκτός αν είναι πρόωρη αποδοχή ήττας για τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της ομιλίας του για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφορικά με τη διάταξη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την επιθυμία του να υπερψηφιστεί η διάταξη και σημείωσε πως «με τη νέα ρύθμιση, ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: Να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες να μην έχουν καταδικαστεί και η δράση του να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».