27 Μαρτίου 2023

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ: Η Eurobank επιβεβαιώνει ότι με 50.000 ο Παπαθανάσης απαλλάχτηκε από εγγύηση για δάνειο 2 εκ και επιπλέον κουρεύτηκαν οι τόκοι του δανείου


Σε ανακοίνωση για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, και το δάνειο της εταιρείας ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ στο οποίο ήταν εγγυητής προέβη η Eurobank.  H Τράπεζα τονίζει πως έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.  

Ας αφήσουμε στην άκρη τις παπαριές για "λάσπη Βαξεβάνη" γιατί δεν είμαστε τα ίδια με τους καραγκιόζηδες του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογούμε τα δικά μας χάλια και να κατηγορούμε των άλλων...

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που αναφέρει η Eurobank, τότε προκύπτει ότι ο εγγυητής Νίκος Παπαθανάσης με καταβολή 50.000 ευρώ απαλλάχτηκε από την εγγυοδοσία για δάνειο που το 2020 ήταν 2,065 εκ € (με τους τόκους).

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με αναφορές του το Twitter και σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για μηδενικό κούρεμα οφειλών στον Ν. Παπαθανάση και ότι η Τράπεζα συνεχίζει να κυνηγά να εισπράξει τα χρήματα. Στον Παπαθανάση η Τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει κούρεμα αφού ο Παπαθανάσης ήταν εγγυητής και μάλιστα δόλιος με απόφαση δικαστηρίου.

Αυτό όμως που έκανε η Τράπεζα και το παραδέχεται εμμέσως είναι ότι απάλλαξε τον Παπαθανάση από την εγγυοδοσία και συνεχίζει την προσπάθεια είσπραξης από την εταιρία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP η οποία έχει καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης. Σημειώνει δε ότι τα δάνεια της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP, τα διαχειρίζεται πλέον η DO VALUE.

Συγκεκριμένα η Eurobank αναγράφει: «Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά».

Όπως προκύπτει όμως από την ανακοίνωση της Τράπεζας και τα νούμερα που παραθέτει, οι τόκοι του δανείου έχουν πλέον κουρευτεί αφού κάνει λόγο για λογιστικό υπόλοιπο περίπου 1 εκ. €: 

«Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».

Αφού το 2020 η οφειλή στο δάνειο είχε ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια γιατί οι Eurobank-Do Value θεωρούν ότι με 550.000€ έχουν ανακτήσει το 52% του λογιστικού υπολοίπου;

Προφανώς έχουν κουρευτεί οι τόκοι και η Τράπεζα κάνει τους υπολογισμούς: 
  • Αρχικό ποσό δανείων 2 εκ.€-[εισπραχθήσες δόσεις-πλειστηριασμοί-μετρητά Παπαθανάση] = 75% αποπληρωμένο (1,5 εκ) και κυνηγάμε ακόμα 25% δηλ. 500.000€ και 
  • Ποσό οφειλής το 2020 (2,εκ.€)-κούρεμα τόκων=1εκ.€ υπόλοιπο, έχουμε πάρει τα 550.000€ δηλ. το 52% και κυνηγάμε άλλα 500.000€

Το άλλο θέμα λοιπόν εκτός από την απαλλαγή του Παπαθανάση από την εγγύηση, είναι το ότι οι τόκοι κουρεύτηκαν (γιαυτό η τράπεζα μιλάει για αρχικό ποσό) και το ερώτημα είναι αν εφαρμόζεται αυτό σε όλους τους κόκκινους δανειολήπτες...

Αυτά για να μη μας περνάνε για χαζούς...

Η ανακοίνωση της Eurobank: 

Δάνεια εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ» και σχετικές νομικές ενέργειες

Ανάκτηση του 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης
Εξάντληση όλων των σχετικών νομικών ενεργειών (καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.)
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και της Eurobank, σημειώνονται τα εξής:

H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).

Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.

Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ. Συγκεκριμένα:

Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.

Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.

Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.

Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.

Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.

Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και υποστηρίζει ότι η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία του παιδιά το 2010 του 50% διαμερίσματος που έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο το υπόλοιπο του οποίου εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης αφορά εταιρικό δάνειο του 2005 στο οποίο μπήκε εγγυητής και το οποίο χορηγήθηκε σε εταιρεία από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της οποία έχει αποχωρήσει εδώ και 18 χρόνια.