24 Μαρτίου 2023

📺Τουρκική προεδρία προς Μενέντεζ για τα F-16: «Οι γείτονές μας παραβιάζουν την κυριαρχία μας»


Με μία σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε η τουρκική προεδρία στον Αμερικανό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε μέσω tweets και υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη -χωρίς να την κατονομάσει- που παραβιάζει την τουρκική κυριαρχία, ενώ κατέδειξε ως υπεύθυνο για τις κακές σχέσεις με την ΕΕ το Κυπριακό.


Είπε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας και επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «δύσκολος σύμμαχος» στις ΗΠΑ και τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Φαχρετίν Αλτούν με ένα ποταμό δηλώσεων ανέφερε ότι:

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και αξιωματούχους της κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για την Τουρκία. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών σχετικά με τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων του αμερικανικού Κογκρέσου. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, @SenatorMenendez. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Κάποιοι από τους γείτονές μας έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πάντα αντιδρούσαμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προβαίνει ποτέ σε παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών, ούτε διεξάγει γεωτρήσεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, όπως ισχυρίζεστε, @SenatorMenendez. Στο μακροχρόνιο Κυπριακό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από την ΕΕ, ευθύνεται για όλα αυτά εδώ. Η Τουρκία έχει επιδιώξει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με συνέπεια. Στραφήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, συχνά υπό την ηγεσία σας @SenatorMenendez, το έκαναν απίστευτα δύσκολο. Η κατηγορία σας σχετικά με τη φυλάκιση δικηγόρων και δημοσιογράφων, καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία), που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

Ρωσία - Ουκρανία

Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών, τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκική Δημοκρατία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

ΡΚΚ
 
Έχετε δίκιο για την Τουρκία που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των YPG/PKK, τους "εταίρους των ΗΠΑ" όπως τους αποκαλείτε, στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική ομάδα που πολεμά το τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους.

Διεύρυνση ΝΑΤΟ

Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας στο παρελθόν την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την δημόσιά μας ασφάλεια ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα, αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της.

Κύπρος

Δεν είμαστε εισβολείς στην Κύπρο, όπως ισχυρίζεστε, μόνο προστατεύσαμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το θέμα συνεχίζεται τόσο καιρό είναι η κοντόφθαλμη στάση της ΕΕ να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της.

Αγία Σοφία και ανθρώπινα δικαιώματα

Η κυβέρνησή μας έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο να δώσει στις θρησκευτικές μειονότητες τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες γι' αυτό, μπορεί απλά να πάει να ρωτήσει τις χριστιανικές και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία.

Η αποκατάσταση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί ήταν εθνική μας κυρίαρχη απόφαση.

Η δικαστική δίωξη εναντίον ντόπιου προσωπικού στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει να κάνει με την καταδίωξη των ενόχων της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας. Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουρασμένοι να ακούμε τόσες πολλές διαστρεβλώσεις και ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας, @SenatorMenendez και @SecBlinken.

Οι ΗΠΑ είναι ο «δύσκολος σύμμαχος»
 
Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να αφήσουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική στάση επί των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινές στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».


Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ