Ανάλυση για το απαιτούμενο ποσοστό για ένα κόμμα έτσι ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 151 έδρες μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής έγινε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, την ώρα που η νέα προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα ποσοστά που δίνουν 151 βουλευτές
Το ποσοστό που μπορεί να «δώσει» κυβέρνηση (151 έδρες) την επόμενη των κάλπεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Ειδικότερα:
- Στο 0% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 40,4%
- Στο 1% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 40%
- Στο 2% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 39,8%
- Στο 3% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 39,5%
- Στο 4% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 39,2%
- Στο 5% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38,9%
- Στο 6% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38,6%
- Στο 7% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38,3%
- Στο 8% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38%
- Στο 9% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,7%
- Στο 10% κομμάτων εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5%
Θυμίζουμε ότι στην πρώτη κάλπη το ποσοστό των κομμάτων που έμεινε εκτός Βουλής άγγιξε το 16%.
Πώς και γιατί έχασε μεγάλο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας στο OPEN, ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Απόστολος Πιστόλας, εξήγησε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ «έφυγε κόσμος προς παντού». Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
«Το 2019 δεν έκανε την μετατόπιση που έπρεπε σε μία εκλογική αγορά έτσι ώστε από κόμμα διαμαρτυρίας να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας γιατί εξελέγη το 2015 μέσα σε ένα πλαίσιο ρευστότητας, αγανάκτησης και θυμού ως κόμμα διαμαρτυρίας», είπε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι «στην προεκλογική του καμπάνια δεν ασχολήθηκε με την ουσία. Ασχολήθηκε με το παρασκήνιο αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών».
Εξήγησε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία σε συνδυασμό με την αδυναμία να εντοπίσει εταίρους για κυβέρνηση συνεργασίας, οδήγησε τόσο μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έφυγαν προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάποιοι ψηφοφόροι οι οποίοι θέλουν κυβερνησιμότητα και δεν έβλεπαν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να το λάβουν αυτό. Προς ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας κλπ. έφυγαν ψηφοφόροι οι οποίοι θεωρούν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντισυστημικό κόμμα», είπε ο κ. Πιστόλας.